Mevlid Kandili bu yıl 14 Eylül Cumartesi günü idrak edilecek. Kandil hazırlıkları ise birçok yerde saatler öncesinden başladı. Pek çok kişi inananlar için büyük önem taşıyan kandil gecelerini ibadet ile geçiriyor. Gece saatlerinde namazlar kılınıp mevlitler okunurken gündüzde oruçlar tutuluyor. Bu kapsamda yarın oruç tutmayanlar Mevlid Kandili’nde oruç tutulur mu? ve Kandilde tek gün oruç tutulur mu? sorularına yanıt arıyor. İşte merak edilen soruların yanıtları ve Mevlid Kandili’nde oruç tutmanın sevabı ve fazileti…

Mevlid Kandilinde Oruc Tutulur Mu C

MEVLİD KANDİLİ’NDE ORUÇ TUTULUR MU?

Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V.) doğum gününün kutlandığı Mevlid Kandili’nde oruç tutmakla ilgili dini kaynaklarda bir bilgi bulunmuyor.

Ancak İslam için önemli günlerde ve kandillerde oruç tutma yönünde bir uygulama yüzyıllardır devam ediyor ve Mevlid Kandili’nde oruç tutmanın bir mahsuru olmadığı belirtiliyor.

Mevlid Kandilinde Oruc Tutulur Mu D

KANDİLDE TEK GÜN ORUÇ TUTULUR MU?

Din alimlerinin yaptığı açıklamalara göre kandillerde tek gün oruç tutulabiliyor. Bu konuyla ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanlığı ise “Kandil geceleri için tutulan nafile oruçların asıl zamanı, geceyi takip eden gün olmakla birlikte, daha önceki günle birlikte oruç tutulabilir.” açıklamasını yapıyor.

Mevlid Kandilinde Oruc Tutulur Mu B

MEVLİD KANDİLİ’NDE ORUÇ TUTMANIN SEVABI

Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın on beşinci gecesi (yani Berat Gecesi) olduğunda o gece ibadet ediniz, gündüzünde de oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasına (rahmeti ile) tecelli eder ve fecir doğana kadar şöyle buyurur: ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen…” (İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 191 [1388]; bkz. Tirmizî, Savm, 39 [739]). Diğer taraftan Hz. Peygamber (s.a.s.), Zilhiccenin ilk dokuz günü (Ebû Dâvûd, Savm, 61 [2437]; Nesâî, Sıyâm, 70 [2372]), pazartesi ve perşembe günleri, âşûrâ ve arefe günü oruç tutar (Müslim, Sıyâm, 196-197 [1162]; Nesâî, Sıyâm, 70 [2372]; İbn Mâce, Sıyâm, 41-42 [1733, 1739-1740]), pazartesi orucunu soranlara; “Bugün benim doğduğum ve Peygamber olarak gönderildiğim -veya Kur’ân’ın bana vahyedildiği- gündür.” (Müslim, Sıyâm, 197-198 [1162]) diye cevap verirdi.

Bu ve benzeri rivâyetlere dayanarak bazı İslâm âlimleri dinî açıdan faziletli sayılan diğer gün ve gecelerin ibadetle ihyasının müstehap olduğunu söylemişlerdir.