Mısır, Katar ve ABD'de yaptıkları ortak bildiride Doha'daki İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes müzakerelerinin olumlu atmosferde geçtiğini belirtti. 

Katar Dışişleri Bakanlığı'nın sosyal medya platformu X üzerinden yayımlanan ortak bildiride şu ifadeler yer aldı:

OLUMLU ATMOSFERDE GEÇTİ

"Doha'daki son 48 saat boyunca hükümetlerimizden üst düzey yetkililer, taraflar arası ateşkes ve esir takası için anlaşmayı imzalamayı amaçlayan arabulucu olarak yoğun görüşmelere katıldılar. Bu görüşmeler ciddi ve yapıcıydı; olumlu bir atmosferde yürütüldü. Bugün erken saatlerde Doha'da ABD, Mısır ve Katar'ın desteğiyle her iki tarafa da Başkan Joe Biden tarafından 31 Mayıs 2024'te sunulan üç aşamalı ateşkes teklif, geçen haftaki anlaşma hususlarına dayanıyor ve hızlı bir şekilde uygulanmasına imkan tanıyor.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK

Çalışma ekipleri kapsamlı insani hükümlerin yanı sıra, rehineler ve tutuklular ile ilgili ayrıntılar da dahil olmak üzere anlaşmaların uygulanmasına yönelik düzenlemeler de dahil olmak üzere uygulama detayları üzerinde önümüzdeki günlerde teknik çalışmalara devam edecek.

KAHİRE'DE YENİDEN TOPLANILACAK

Hükümetlerimizden üst düzey yetkililer bugün öne sürülen şartlar altında anlaşmayı sonuçlandırmak amacıyla önümüzdeki haftanın sonundan önce Kahire'de yeniden toplanacaklar. Üç ülkenin liderlerinin geçen hafta belirttiği gibi herhangi bir taraftan boşa harcayacak daha fazla zaman veya mazeret yok. Rehineleri ve tutukluları serbest bırakmanın, ateşkesi başlatmanın ve bu anlaşmayı uygulamanın zamanı geldi."

NE OLMUŞTU?

Mısır ve ABD liderleri tarafından 8 Ağustos'ta yayınlanan ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin, rehineler ve ailelerinin uzun süredir yaşadıkları acılara son verilmesi için ABD Başkanı Joe Biden'ın 31 Mayıs'ta duyurduğu, daha sonra BM Güvenlik Konseyi'nin 2735 sayılı kararı ile onaylanan ilkeler temelinde bir ateşkes anlaşması ve rehineler ile Filistinli tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulunan açıklamaya dikkat çekti.