Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın 934’üncü gününde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, başkent Kiev’de ABD Temsilciler Meclisi üyeleri Jim Costa, Jimmy Panetta, Demokrat Parti üyesi Salud Carbajal, Cumhuriyetçi Parti üyesi Don Bacon, Cumhuriyetçi Ohio Senatörü (2011-2023) Rob Portman ve 2024 seçimlerinde Cumhuriyetçi Kongre adayı Troy Downing ile bir araya geldi.

“DESTEKLERİ İÇİN ABD’YE MİNNETTARIZ”

Ukrayna Devlet Başkanlığı Basın Ofisi’nden görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Zelensky’nin cephe hatlarındaki son durum ve Ukrayna ordusunun ihtiyaçları konusunda ABD’li yetkililere bilgi verdiği ifade edildi. Şu ana kadar yapılan yardımlar ve destek için teşekkür eden Zelensky, “Başkan'a ve ABD Kongresi'ne bu savaşın en başından beri iki partili destekleri için teşekkür etmek istiyorum. Kongre'de çok önemli bir tasarıyı geçirdiğiniz için teşekkür ederim. Umarım tüm bunlar en kısa zamanda Ukrayna'ya gelir ve ordumuzu güçlendirir. Ve ülkemizi destekledikleri için tüm Amerikalılara minnettarız” diye konuştu.

Ayrıca Ukrayna lideri, önceliğin ek hava savunma sistemleri ve bu sistemler için füzelerin yanı sıra uzun menzilli silahların Rusya askeri hedeflerine karşı kullanılması konusunda izinlerin olduğunu dile getirdi.

“UKRAYNA’YA KARŞI DESTEK ARTIRILMALI”

Bununla birlikte yeni göreve gelen Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga, Rusya'nın tehdit yöntemlerini kullanarak, kendilerine yönelik desteği azaltmaya çalıştığını kaydetti. Sibiga, X hesabından yaptığı paylaşımda, Batı'nın ürettiği uzun menzilli silahların Rusya'daki hedeflere yönelik kullanılmasına ilişkin kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini belirterek, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'ya desteğin azaltılması için tehditlere başvuruyor. Müttefikler, buna karşılık, desteği artırmalı” açıklamasında bulundu.

Ortakları, Ukrayna'nın savunma imkanlarını güçlendirme sürecine katkılarını sürdürmeye davet eden Sibiga, korku ve hareketsizliğin sadece ölümlere ve krizlere yol açtığını, barışı yeniden sağlamak için korkuya değil, cesarete ihtiyaç olduğunu vurguladı.

“MOSKOVA’NIN TEHDİTLERİ CİDDİYE ALINMALI”

Sibiga, Rusya'nın “tehditlerinin” ciddiye alınmaması gerektiğini savunarak, "Putin, NATO'nun genişlemesinin sonuçları olacağını söyledi ancak Finlandiya ve İsveç ittifaka katıldığında hiçbir şey yapmadı. Çok sayıda tehdide rağmen Ukrayna F-16'ları teslim edildiğinde hiçbir şey yapmadı. Güçle karşı karşıya kaldığında, Putin geri adım atıyor ve bunu halkına açıklamanın yollarını buluyor” değerlendirmesinde bulundu.

“HER ULUSUN KENDİNİ SAVUNMA HAKKI VARDIR”

Öte yandan NATO Askeri Komitesi dün Prag’da toplandı. Toplantı sonrası Hollanda Deniz Kuvvetleri Amirali Bauer ve Çekya Genelkurmay Başkanı Karel Rehka, ortak basın toplantısı düzenledi. Ukrayna’nın uzun menzilli silahlarını Rusya topraklarında kullanmasına ilişkin gelen soruyu yanıtlayan Bauer, “Silahlı çatışma hukuku uyarınca, saldırıya uğrayan her ulusun kendini savunma hakkı vardır ve bu hak kendi ulusunuzun sınırında durmaz. Yani size saldıran ulusa saldırma hakkınız vardır. Askeri terimlerle bunu yaparsınız çünkü size saldıran düşmanı zayıflatmak istersiniz. Yani sadece oklarla savaşmakla kalmaz, okçuya da saldırırsınız. Askeri açıdan bunu yapmak için iyi bir neden vardır; düşmanı zayıflatmak, lojistik hatları, yakıtı ve cepheye gelen mühimmatı zayıflatmak” dedi.

ABD'den Ukrayna'ya 700 milyon dolarlık destek ABD'den Ukrayna'ya 700 milyon dolarlık destek

“ULUSLARARASI HUKUĞA UYDUĞU SÜRECE KIEV HEDEFLERİ VURABİLİR”

Çekya Genelkurmay Başkanı Rehka, Bauer’e katıldığını belirterek, “Uluslararası hukuka ve silahlı çatışmaya uygun olması kaydıyla Ukraynalıların Rusya topraklarındaki hedefleri vurmasının tamamen meşru ve yasal olduğunu düşünüyorum. Çek Cumhuriyeti olarak Ukrayna'ya sağladığımız silahlar konusunda herhangi bir kısıtlama getirmiyoruz. Ukrayna'nın bu silahı nasıl kullanacağına kendisinin karar vermesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

MOSKOVA-KİEV HATTINDA ESİR TAKASI

Rusya ile Ukrayna arasında gerçekleştirilen esir takası sonucu 103 Rus askeri ve 103 Ukraynalı askerin serbest bırakıldığı bildirildi. Rusya Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Rusya ile Ukrayna arasında esir değişiminin yapıldığı belirtildi. Açıklamada, esir takası sonucu, Rusya'nın Kursk bölgesinde esir alınan 103 Rus askerin serbest bırakıldığı, buna karşılık 103 Ukraynalı askeri personelin Ukrayna tarafına teslim edildiği aktarıldı.

RUSYA, KUPYANSK’I VURDU

Rusya Ukrayna’nın doğusundaki Kupyansk bölgesini vurdu. Saldırıda, 3 bina ve arazide yangın çıktı. Ukrayna Acil Durumlar Servisi’nden saldırıya ilişkin yapılan açıklamada, “Rus ordusu Kupyansk bölgesindeki Kurylivka topluluğunun yerleşim yerlerini bombaladı. Novoosynove köyünde 200 metrekarelik bir alanda iki müştemilat ve bir araba yanarken, Podoly köyünde 3 bina ve 5 hektarlık kuru arazi yandı. Olayda ölen ya da yaralanan olmamıştır” denildi.

Putin’den NATO’ya savaş tehdidi: Kimse bizi hafife almasın! Putin’den NATO’ya savaş tehdidi: Kimse bizi hafife almasın!