İsrail’in Gazze’deki soykırımının 332’nci gününde Tel Aviv sokakları adeta yangın yerine döndü… Gazze’de 6 İsrailli esirin cesedine ulaşıldığının açıklanması üzerine, ateşkes ve esir takası anlaşmasını sabote etmekle eleştirilen Başbakan Benjamin Netanyahu ve hükümetine karşı protestolar başladı.  Gösterilerin merkezi, başkent Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı binasının da bulunduğu Menachem Begin ve Kaplan caddeleri oldu. Gösteriyi organize eden gruplar, ülkenin kalbindeki protestolara yaklaşık 300 bin kişinin katıldığını, ülke genelinde ise gösterilere katılımın toplamda 500 bini aştığını belirtti.

6 ESİR İÇİN 6 TABUT

Bölgede kurulan sahneye, 6 esir için İsrail bayrağına sarılı 6 tabut yerleştirildi. Gazze’deki İsrailli esirlerin yakınları ve sanatçılar, sahnede yaptıkları konuşmada, Netanyahu ve hükümetinin "esir takası anlaşması karşısında kayıtsızlığına ve isteksizliğine” tepki gösterdi.

Getty Images 2169111317 2400X1350

“SUÇLU NETANYAHU”

Ellerinde İsrail bayrakları bulunan protestocular, Netanyahu ve hükümetindeki siyasetçiler aleyhinde pankart, afiş ve dövizler taşıdı. Esirlerin bir an önce evlerine dönmesi çağrısı yaparak davul ve düdük çalan protestocular, "Hepsi hemen eve", "Yardım" yazılı dövizler taşıdı. Göstericiler, "Netanyahu esirleri serbest bırak", "Suçlusun Netanyahu" şeklinde sloganlar attı.

ÜLKE GENELİNDE ANAYOLLAR KAPATILDI

Bununla birlikte Tel Aviv, Hayfa ve Batı Kudüs'ün yanı sıra ülkenin çeşitli noktalarında yapılan yürüyüş ve protestolarda da hükümetin istifası ve esirlerin geri getirilmesi talep edildi. Hayfa'da toplanan binlerce kişi, kentin merkezindeki kavşağı trafiğe kapattı, ateş yaktı. İsrail polisinin burada da göstericilere müdahalesinde arbede yaşandı. Protestocular kentin ana otoyollarından birini tek yönlü trafiğe kapatarak yolda lastik yaktı. Protestolar sırasında bazı yollar ve kavşaklarda trafiği engellediği haberleri de geldi.

TEL AVİV’İN EN BÜYÜK SENDİKASI GREVDE

Öte yandan İsrail basınındaki haberlere göre ülkenin en büyük sendikalarından biri olan Hisdatrut’un Başkanı Arnon Bar-David, "Gazze'deki İsrailli esirler öldürülürken kayıtsız kalamayacaklarını, anlaşmanın her şeyden önemli olduğunu ve bir an önce sağlanması gerektiğini" belirterek yarın ülke genelinde greve gidileceğini açıkladı.

A A 20240901 35542000 35541998 I S R A I L D E G A Z Z E D E A T E S K E S A N L A S M A S I N I I M Z A L A M A Y A N N E T A N Y A H U H U K U M E T I P R O T E S T O E D I L D I

BEN-GURİON HAVALİMANINDA UÇUŞLAR DURDURULDU

Ülkenin parçalandığını söyleyen Bar-David, bunu düzeltmek için "ülke genelinde ekonominin kapatılacağını" dile getirdi. Gazze’deki İsrailli esirlerin aileleri de sendikanın grev kararını memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu. Grev kapsamında, İsrail'in dünyaya açılan kapısı niteliğindeki Ben-Gurion Havalimanı'nda bugün yerel saatle 08.00'den itibaren uçuşların durdurulacağı bilgisi paylaşıldı.

HAMAS’A MİSİLLEME İÇİN 48 SAATİNİZ VAR”

Bununla birlikte eleştiri oklarının hedefinde olan Netanyahu, dünkü kabine toplantısında esir ölümlerinin suçlusu olarak gördükleri Hamas'a güçlü misilleme verdi ve 24-48 saat içinde öneriler hazırlamasını istedi. İsrail Hayom gazetesi Netanyahu’nun sözlerini aktardığı haberinde bir rehine anlaşmasının hala mümkün olduğunu vurguladı. İsrail'in bazı konularda taviz vermeye hazır olduğunu öne süren gazete Philadelphia Koridoru'nun İsrail kontrolüne bırakılması konusunda taviz verilmeyeceğini aktardı.

“GERÇEK ANLAMDA MÜZAKERE YOK”

Hamas tarafından ise Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye’nin aracılığıyla bir açıklama yapıldı. Gazze'de ateşkes ve esir takası için İsrail'le gerçek bir müzakerenin olmadığının altını çizen Hayye, Netanyahu'nun istemesi halinde anlaşma için hazır olacaklarını söyledi. Katar merkezli Al Jazeera kanalına konuşan Hayye, "Halihazırda gerçek anlamda müzakereler yok, ne yazık ki kaçamak ve zaman kaybı söz konusu. İki haftadır müzakereler yürütülüyor ancak hiçbir sonuç yok, Netanyahu esir takası istiyorsa bizler hazırız” ifadesinde bulundu.

1200X675 Cmsv2 61E5524E 2Ae5 5856 8A29 9C1Ce457190D 8693590

“NETANYAHU SAVAŞI SÜRDÜRMEK İSTİYOR”

Netanyahu'nun, Gazze Şeridi'nin kuzeyi ile güneyini ayıran Netzarim Koridoru ve Mısır-Gazze sınırındaki Philadelphi Koridoru'ndan çekilmeyecekleri ısrarını dillendirdiğini hatırlatan Hayye, "Net olarak şunu diyebiliriz: Gazze’de soykırımcılar tamamen çekilmediği sürece anlaşma olmayacak” ifadelerini kullandı. Netanyahu'nun savaşı sürdürmek istediğini dile getiren Hayye, mutabakata varmanın bir bedelinin olacağı ve Netanyahu'nun da bedel ödemek istemediğini belirtti. Gazze'nin Refah kentinde ölü bulunan İsrailli 6 esir konusuna da değinen Hayye, "Söz konusu esirlerin bir anlaşmayla ailelerine kavuşmaları mümkündü ancak İsrail ordusu ve Netanyahu'nun ısrarı hem bunların ölümüne sebep oldu hem de bunlarla yaşayan ve onları koruyan onlarca kişiyi öldürdü” diye konuştu. İsrailli bazı esirlerin doğrudan İsrail askerlerinin kurşunuyla öldürüldüğünü anlatan Hayye, Netanyahu ve ekibinin İsrailli esirlerle ilgilenmediğini kaydetti.

ÖLEN ESİLER ARASINDA ABD VATANDAŞI VAR

Hayye, Netanyahu'nun kendini kahraman göstermeye çalıştığını ifade ederek, "Bu 6 esiri de işgalci doğrudan öldürmüş oldu, bombardımanlarıyla ölmelerine yol açtı” dedi. Öldürülen 6 esir arasında ABD vatandaşı bir gencin de olduğuna ve Katar'ın talebi doğrultusunda muhtemel bir esir takasında onu çıkarmayı hedeflediklerine belirten Hayye “O gencin anne babasıyla konuştuğuna dair Katarlılara bir video kaydını teslim etmiştik. Genç, videoda İsrail hükümetine de hitap etti. Kassam Tugayları, bir süre sonra o genç ve onu koruyanlarla iletişimin kesildiğini duyurdu. Bu da gösteriyor ki söz konusu genç doğrudan işgalci saldırısına maruz kaldı. O günden sonra da kendisiyle ilgili bilgi alınamadı, diğer bazı esirlerle ölü bulundu” diye konuştu.

This O N E