Ekonomi

O banka satıldı; Ekol Haber 15 gün önce duyurmuştu: Odeabank açıklama yaptı

Abu Dabi merkezli yatırım şirketi ADQ, Bank Audi'nin Türkiye'deki iştiraki Odeabank'ın yüzde 96 hissesini satın almak için anlaşma imzaladı. Anlaşma, Türk finans sektöründe önemli bir adım olarak görülüyor ve ADQ'nun Türkiye'deki yatırımlarını güçlendirmesi bekleniyor.

Abone Ol

Abu Dabi merkezli yatırım ve holding şirketi ADQ, Lübnan’ın önde gelen bankalarından Bank Audi’nin Türkiye'deki iştiraki Odea Bank A.Ş.'nin %96’sını satın almak üzere kesin bir anlaşma imzaladığını duyurdu. Anlaşma kapsamında, Uluslararası Finans Kurumu (IFC), IFC FIG Investment Company S.a.r.l ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) gibi diğer yatırımcılar da ellerindeki Odeabank hisselerini ADQ'ya devretmeyi kabul etti.

Odeabank satıldı mı? Görüşmeler ağustos ayında başlamıştı: BAE varlık fonu ile anlaşma sağlandı Odeabank satıldı mı? Görüşmeler ağustos ayında başlamıştı: BAE varlık fonu ile anlaşma sağlandı

1 Ekim'de Ekol TV Odeabank'ın satışı konusunda anlaşma sağlandığını duyurmuştu.

2012 yılında kurulan ve Türkiye genelinde 15 şehirde 41 şubesi bulunan Odeabank, ticari kredi, perakende bankacılık ve varlık yönetimi faaliyetleriyle öne çıkıyor. Haziran 2024 sonu itibariyle Türkiye'nin 13. büyük özel mevduat bankası olan Odeabank, yenilikçi dijital hizmetleriyle fiziksel bankacılığı dijital ortamla entegre eden "fijital" bankacılık anlayışını da benimsemiş durumda.

BÜYÜME PLANI HIZLANACAK

ADQ Grup Başkan Yardımcısı Mansour AlMulla, Odeabank'ın satın alınmasının portföylerini Türkiye'nin dinamik pazarında genişletmeye katkı sağlayacağını ifade etti. "Bu yatırımın, Odeabank'ın büyüme planlarını hızlandırırken finansal hizmetler sektöründe teknolojik inovasyona öncülük edeceğine eminiz." dedi.

Bank Audi CEO'su Khalil El Debs ise bu anlaşmanın, Bank Audi'nin Lübnan ve Avrupa’daki ana pazarlarına odaklanma stratejisiyle uyumlu olduğunu belirtti ve Odeabank'ın ADQ gibi küresel bir yatırımcının ilgisini çekmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

ADQ, Türkiye’deki yatırım geçmişini güçlendirme hedefi doğrultusunda, 2022 yılında Türkiye Varlık Fonu ile birlikte 300 milyon dolar tutarında bir fon başlatmış ve aynı yıl Birgi Mefar Grubu'nu satın almıştı. Odeabank’ın hisselerinin devri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Rekabet Kurumu onayları gibi düzenleyici süreçlerin tamamlanmasının ardından gerçekleşecek. Satış sürecinde Bank Audi’nin finansal danışmanlığını J.P. Morgan üstlendi.

ADQ VE BANK AUDI NEDİR?

2018 yılında kurulan ADQ, Abu Dabi merkezli bir yatırım ve holding şirketidir ve geniş bir işletme portföyüne sahiptir. Yatırımları, BAE'nin çeşitlendirilmiş ekonomisinin enerji ve kamu hizmetleri, gıda ve tarım, sağlık ve yaşam bilimleri, ulaşım ve lojistik gibi kilit sektörlerini kapsamaktadır. Abu Dabi Hükümeti'nin stratejik bir ortağı olarak, ADQ, Emirliğin küresel ölçekte rekabetçi ve bilgi temelli bir ekonomiye dönüşümünü hızlandırmaya kararlıdır.

Daha fazla bilgi için adq.ae adresini ziyaret edebilir veya media@adq.ae adresine yazabilirsiniz. Ayrıca ADQ'yu Instagram, LinkedIn ve X üzerinden takip edebilirsiniz.

Bank Audi, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde ve Avrupa'da faaliyet gösteren önde gelen bir Lübnan bankacılık grubudur. Banka, kurumsal ve ticari, perakende ve bireysel ve özel Bankacılık hizmetleri dahil olmak üzere evrensel finansal ürünler ve hizmetler sunmaktadır. Bank Audi'nin hisseleri ve küresel mevduat makbuzları Beyrut Menkul Kıymetler Borsası'nda listelenmiştir.