Covid-19, maymun çiçeği virüsü derken şimdi de oropouche virüsü insanları tehdit ediyor. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamaya göre küçük sinekler ve bazı sivrisineklerin ısırığı ile bulaşan virüs, Avrupa’da da görüldü. Aynı zamanda bir süredir Güney Amerika ve Karayipler’de artış gösteren virüs bu yıl ilk kez ölümcül bir hal aldı. Peki, oropouche virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı? İşte yanıtı…
OROPOUCHE VİRÜSÜ NEDİR?
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yapılan açıklamaya göre, Oropouche (OROV) virüsü Amerika kıtasında "tembel hayvan ateşi" olarak da biliniyor. Virüs küçük sinek ve bazı sivrisinek türlerinin ısırığı ile bulaşıyor.
Amerikan Washington Post gazetesinde yer alan habere göre Oropouche virüsünün yol açtığı vakalar, 2022’den bu yana Güney Amerika ve Karayipler'de daha sık görülüyor. Üstelik bu yıl ölümcül hale geldi ve virüs nedeniyle yaşamını yitirenler oldu.
2024 yılı haziran ve temmuz aylarında, Avrupa ülkelerinde ise ilk kez 19 Oropouche vakası rapor edildi. Bunlardan 12’si İspanya, 5’i İtalya, 2’si ise Almanya’da görüldü.
Temmuz ayında rapor edilen vakalarda 21 ve 24 yaşında iki kadın hastalığın seyri sırasında şiddetli kanama ve hipertansiyon nedeniyle yaşamını yitirdi.
OROPOUCHE VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELER?
Oropouche virüsü, diğer adı ile "Tembel hayvan ateşi" enfeksiyonu başlangıçta ani yüksek ateşle birlikte şiddetli baş ağrısı, titreme, kas ağrısı ve eklem ağrısı ile kendini gösteriyor.
CDC'ye göre, etkilenenler tarafından bildirilen ek semptomlar arasında ışığa karşı hassasiyet, baş dönmesi, göz ağrısı, mide bulantısı, kusma ve vücutta başlayıp kollara ve bacaklara yayılan bir döküntü yer alıyor.
Semptomlar genellikle bir haftadan kısa sürerken, hastaların yüzde 60’ında semptomlar birkaç gün veya hatta haftalar sonra tekrarlayabiliyor.
OROPOUCHE VİRÜSÜNÜN TEDAVİSİ VAR MI?
Oropouche virüsünün şu an için bir aşı ya da etkin bir ilacı bulunmuyor. Hastalığa yakalananların semptomlarının atlatılması ve yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik bir tedavi protokolü uygulanıyor.