Dünya

Ortadoğu’daki kriz onlara yaradı: Uçaklar Afgan hava sahasını kullanıyor, Taliban kâr elde ediyor!

İran’ın geçen günlerde İsrail’e yönelik düzenlediği füze saldırısının ardından Taliban kontrolündeki Afgan hava sahasından geçen uluslararası uçuşların sayısı bu hafta rekor seviyeye ulaştı. FlightRadar24'ün verilerine göre, İran'ın sabah erken saatlerde başlattığı saldırının ardından salı günü yüzde 20 artışla 171'e çıkan uçuş sayısı, perşembe günü tekrar 191'e çıktı. Uçuşlar bu şekilde devam ederse Taliban için yaklaşık 50 milyon dolar değerinde olması bekleniyor.

Abone Ol

İran’ın geçen günlerde İsrail’e yönelik düzenlediği füze saldırısının ardından Taliban kontrolündeki Afgan hava sahasından geçen uluslararası uçuşların sayısı bu hafta rekor seviyeye ulaştı. Perşembe günü Afganistan'ın üzerinden rekor sayıda olduğu belirtilen 191 uçuş gerçekleşti ve havayolları şirketleri, ülkenin Sivil Havacılık Bakanlığı’na uçuş başına 700 dolar ödedi. Ödemeler, nakit sıkıntısı çeken Taliban rejimi için önemli ve büyüyen bir gelir akışı anlamına geldi.

UÇUŞLARA KAPATILMIŞTI

NATO müttefiki hükümetin Ağustos 2021'de çöküşü sırasında Batı ülkelerine ait orduların Kabil'den çekilmesi ve Taliban’ın ülkenin kontrolünü ele geçirmesiyle birlikte, güvenlik endişeleri nedeniyle Afgan hava sahası uluslararası uçuşlara kapatılmıştı.

ABD’nin Taliban’a gizli desteği ortaya çıktı: Yanlışlıkla 239 milyon dolar gönderildi ABD’nin Taliban’a gizli desteği ortaya çıktı: Yanlışlıkla 239 milyon dolar gönderildi

7 EKİM SONRASI TALEP ARTTI

Ancak bu uçaklar, özellikle Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırı ve ardından İsrail’in Gazze'de başlattığı savaşın başlangıcından bu yana geçen yıl istikrarlı bir şekilde artış gösterdi. FlightRadar24'ün verilerine göre, ağustos ayının ikinci haftasında Afganistan, 2023 yılının ağustos ayına kıyasla hava sahasından yedi kattan fazla uçuş gördü.

BİR GÜNDE 191 UÇUŞ GERÇEKLEŞTİ

Uçuş sayısı, İran'ın bu hafta başında İsrail'e yaklaşık 200 balistik füze fırlatmasıyla önemli ölçüde arttı ve çok sayıda havayolunun Avrupa'dan Asya'ya İran hava sahası üzerinden uçmak için kullandıkları olağan rotadan vazgeçmesine neden oldu. The Independent'ın analiz ettiği FlightRadar24 verileri, 19-30 Eylül tarihleri ​​arasında Afganistan hava sahasından günde ortalama 147 uçuş yapıldığını gösteriyor. Bu sayıya Afganistan'da başlayan veya sona eren uçuşlar dahil değil. İran'ın sabah erken saatlerde başlattığı saldırının ardından salı günü yüzde 20 artışla 171'e çıkan uçuş sayısı, perşembe günü tekrar 191'e çıkarak Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesinden bu yana tek bir günde Afganistan'dan geçen en fazla uçuş oldu.

Taliban bu sefer de erkeklere yasakladı: Kot pantolon giyilmeyecek! Taliban bu sefer de erkeklere yasakladı: Kot pantolon giyilmeyecek!

50 MİLYON DOLAR KAZANACAKTI

Uçuşlarını Afganistan semalarına geri döndüren havayolları arasında Swiss Air, Finnair, Singapore Airlines, British Airways ve Lufthansa yer alıyor. Havayolları tarafından ödenen miktarlar çok büyük değil, ancak Taliban'ın toplam gelirleri de öyle çok sayılmaz. Dünya Bankası tahminlerine göre fiili Afgan hükümetinin bu yılın mart ve ağustos ayları arasındaki tüm geliri sadece 90.6 milyar AFN (yaklaşık 1.3 milyar dolar). Uçuşlar perşembe günkü hızda devam etseydi Taliban'a yaklaşık 50 milyon dolar kazandıracaktı.