Taliban yönetimindeki Afganistan’da ahlak polisinin denetimini gerçekleştireceği yeni yasalar kapsamında, Batılıları andıran saç kesimlerine, erkeklerin eşleri ve akrabaları dışındaki kadınlara bakmalarına ceza uygulanacak. Amerikan gazetesi The Washington Post’a konuşan bir Afgan, "Erkekler seslerini yükseltmiş olsaydı, şu anda farklı bir durumda olabilirdik. Şimdi, sorgulanmak ve aşağılanmak istemediğimiz için herkes sakal bırakıyor” dedi.

TAKKE VE SARIK OLMADAN DIŞARI ÇIKILMIYOR

Afganistan'da çok sayıda kişinin yeni yasalar doğrultusunda sakal bıraktığı, yanlarında seccade taşıdığı, takke veya sarık olmadan dışarı çıkmadığı bildiriliyor. Ayrıca yanında refakatçi olmadan kadın yolcu taşıyan taksi şoförleri ile arabalarında müzik çalan sürücüler durdurulup uyarılıyor. Ahlak polisi, şüphelendiği kişileri üç gün gözaltında tutma yetkisine de sahip.

Taliban’ın Afganistan’ında kadın olmak: Ses çıkarmaları bile yasaklandı Taliban’ın Afganistan’ında kadın olmak: Ses çıkarmaları bile yasaklandı

DÖRT HAFTA ÜST ÜSTE CAMİYE GİTMEYENLER UYARILIYOR

Ahlak polislerine tanınan bir diğer yetki ise dört hafta üst üste camiye gitmeyenlerin kapısını çalmak ve uyarıda bulunmak. Ülkede hissedilen korku ikliminden ötürü bazı kamu çalışanlarının işlerini kaybetme korkusuyla sakal bıraktığı söyleniyor.

NE OLMUŞTU?

Afganistan'da erkeklere getirilen bu yasalardan daha önce kadınların altıncı sınıftan sonra eğitime devam etmesi, üniversitelere gitmesi, yeni çıkarılan "dini kanun" uyarınca kamuya açık alanlarda seslerinin işitilmesi, parklarda veya bahçelerde İslam dininin kutsal kitabı olan Kur'an-ı Kerim'i okumaları, eşleri veya akrabaları dışındaki erkeklerle göz teması kurmaları yasaklanmıştı.

Taliban, Afganistan’da MMA’yi yasakladı: İslami değerlere uygun değil Taliban, Afganistan’da MMA’yi yasakladı: İslami değerlere uygun değil