Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu'nun 3. Toplantısı, Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu işbirliğiyle Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 9-11 Eylül tarihlerinde gerçekleşti. Toplantıda Türk dünyasında kullanılan harflerin yer aldığı ortak alfabe üzerinde görüş birliği sağlandı. Kabul edilen bu yeni alfabede Türk dillerinde bulunan farklı sesler de harflerle temsil edilecek. İşte ortak alfabe hakkında detaylar…

Ortak Alfabe B

ORTAK ALFABE NEDİR?

Türk devletleri arasında dilsel uyumu güçlendirmeyi amaçlayan ortak alfabe aynı zamanda iletişimi daha kolay hale getirmek ve kültürel bağları derinleştirmeyi de hedefliyor. Ortak alfabe ile ortak dil anlayışını teşvik etmek, Türk dünyasındaki işbirliğini ve ortak kimlik bilincini pekiştirmek konusunda hedefler bulunuyor.

Ortak Alfabe C

ORTAK ALFABE KAÇ HARFTEN OLUŞUYOR?

Ortak Türk alfabesi 34 harften oluşuyor. Türk dünyasındaki farklı lehçeler ve dil ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlanan bu yeni alfabede Türkiye Cumhuriyeti, mevcut 29 harfli alfabesini kullanmaya devam ederken, diğer Türk Cumhuriyetleri arasında Latin alfabesine geçiş süreci hız kazanıyor.

Özbekistan, Kazakistan ve Azerbaycan gibi ülkeler, Latin alfabesine geçişlerini tamamlamak veya mevcut alfabelerini iyileştirmek için çalışmalar yürütüyor. Bu alfabe değişiklikleri, Türk dünyasında hem kültürel hem de siyasi bağımsızlığın bir simgesi olarak değerlendiriliyor.

Ortak Alfabe D

ORTAK ALFABEDE HANGİ HARFLER VAR?

Ortak alfabede Türk alfabesinde bulunan 29 Harfin (A, B, C, Ç, D, E, F, G, Ğ, H, I, İ, J, K, L, M, N, O, Ö, P, R, S, Ş, T, U, Ü, V, Y, Z) yanı sıra Q, X, W, Ň, Ä harfleri de olacak.