Ekonomide 3 yıllık makro hedefler ve yapısal reform adımlarını belirleyen Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı. Programda 3 yıllık dolar/TL tahminleri de belirlendi. Buna göre; 2024-2025 yüzde 26, 2025-2026 yüzde 5.7, 2026-2027 için ise yüzde 5.5 tahminleri hedeflendi.

KUR HEDEFLERİ TUTTURULABİLİR Mİ?

Ekol TV'de Paranın Yönü programında Yatırım ve Tasarruf Danışmanı Mert Başaran, OVP'de açıklanan kur hedefinin tutturulup tutturulamayacağıyla ilgili soruya yanıt verdi. Başaran, hedefin tutturulmasının iyi bir şey olmadığını söyledi.

"O GÜNKÜ ENFLASYONA BAKMAK LAZIM"

3 yıllık dolar/TL tahminlerinde dönemindeki enflasyona bakılması gerektiğinin altını çizen Mert Başaran, şunları kaydetti:

"Enflasyon 15-20 olursa bu kadar düşük kur artışı uzun vadede başka sıkıntılar getirir. Bence çok erken fazla iyimser diyelim. 2024-2025 için yüzde 26, o da yine fazla iyimser. O iyimser de iyi bir iyimserlik değil. Yüzde 35-40 olsa daha iyi olur."

"BİR GECEDE DEVALÜASYON OLUR"

Enflasyonun olduğu bir yerde, enflasyonla döviz kuru arasındaki farkın açılmaması gerektiğini vurgulayan Mert Başaran, "O kadar fark açmanız bir gün patlamayı büyük yapmanıza neden oluyor. Bunu 2-3 yıl yapabilirsiniz. Ama 3-4 yıl sonra herkes 'çok güzel' derken yine bir gecede DEVALÜASYON olur, yine patlar yani. Bunu daha rasyonel yapmak lazım" dedi.

"YETERİ KADAR SİYASET TARAFINDAN ANLATILAMADI"

Doların artmasının olumsuz görüldüğünü, bunun da siyaset tarafından anlatılamadığını belirten Mert Başaran, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yani 'dolar şu rakamı geçerse batarız, istifa ederiz, kötü gider' gibi bir algı olunca doları tutmak bizde bir adet oldu. Doların enflasyonun çok da altında kalması da uzun vadede sıkıntı."

"TÜRK VARLIKLARININ YÜZDE 35 PAHALI OLMASI DEMEK"

2024-2025 yılları arasındaki dolar/TL tahmininin Türk varlıklarında pahalılığa neden olacağını dile getiren Mert Başaran, konuyla ilgili şunları ifade etti:

"Yüzde 26 demek tüm Türk varlıklarının evlerden, arsalardan, tatillerden, restoranlara kadar yüzde 30-35 pahalı olması demek. Müthiş bir şey değil."