Perseid meteor yağmuru tüm görkemiyle bugün insanları büyüleyecek. 12 Ağustos’ta gerçekleşen meteor yağmuru özellikle ışık kirliliği olmayan alanlarda çok net olarak izlenebilecek. Saniyede 59 kilometre hızla atmosfere giren göktaşlarının oluşturduğu ateş topları gökyüzünü aydınlatırken, milyarlarca kişi bu anlara şahit olabilmek için gözünü gökyüzüne çevirecek…

Perseid Meteor Yagmuru Saat Kacta C

12 AĞUSTOS METEOR YAĞMURU SAAT KAÇTA OLACAK?

23 Temmuz-20 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek perseid meteor yağmuru en yoğun olarak 12-13 Ağustos tarihleri arasında yaşanacak. Anca 12 Ağustos Pazartesi saat 23:00 ile 13 Ağustos saat 01:00 arasında en net şekilde gözlenebilecek. Bu saatler arasında iki yüze yakın göktaşı görmek mümkün olacak.

PERSEİD METEOR YAĞMURU NEDİR?

Perseid meteor yağmuru, her yıl Ağustos ayında gerçekleşen ve gökyüzü gözlemcilerinin büyük bir heyecanla beklediği bir gök olayıdır. Bu muhteşem doğa olayı, gökyüzünde saatte onlarca hatta yüzlerce meteorun yanarak iz bırakmasıyla kendine hayran bırakır.

Perseid meteor yağmuru, Swift-Tuttle kuyruklu yıldızı tarafından geride bırakılan toz ve buz parçacıklarının Dünya atmosferine girmesi sonucu oluşur. Bu kuyruklu yıldız, Güneş'in etrafında dolanırken geride bir toz izi bırakır. Dünya, her yıl Ağustos ayında bu toz izinin içinden geçerken, bu parçacıklar atmosferimizle sürtünerek yanar ve gökyüzünde parlak çizgiler oluşturur. İşte bu parlak çizgilere bizler meteor adı veriliyor.

Perseid Meteor Yagmuru Saat Kacta B

PERSEİD METEOR YAĞMURU İSTANBUL’DA NEREDEN İZLENİR?

Perseid meteor yağmuru Türkiye’nin pek çok yerinde çıplak gözle rahatlıkla izlenebilecek. Ancak hem bu hem de diğer meteor yağmurlarındaki muhteşem anlara şahit olmak için en önemli nokta bulunulan bölgenin ışık kirliliğinden uzak olması. Zira özellikle büyük şehirlerde yüksek voltajlı elektrik kullanımı gökyüzü olaylarının net bir şekilde izlenmesine olanak vermiyor. Bu nedenle şehir merkezinden uzak daha kırsal kesimlerde meteor yağmurları net bir şekilde izlenebiliyor.

Perseid meteor yağmurunun İstanbul’da en iyi şekilde izlenebileceği yerler arasında ise Ağva, Polonezköy, Beykoz, Silivri, Yarımburgaz Mağarası çevresi, Adalar, Büyükçekmece ve Sarıyer gibi ışık kirliliğinden uzak bölgeler yer alıyor.