Perseid meteor yağmuru en popüler gök olayları arasında yer alıyor. Milyonlarca kişinin gözünü gökyüzüne çeviren meteor yağmurunda meteorlar saniyede 59 kilometre hızla atmosfere giriş yapacak. Kuyruklu yıldızlardan kopan küçük kayaç ve göktaşlarının oluşturduğu meteor yağmurları açık havada net bir şekilde gözlemlenebilecek. Bu büyüleyici anlara şahit olmak isteyen pek çok kişi ise Perseid meteor yağmuru İstanbul’da nereden izlenir? 12 Ağustos meteor yağmuru saat kaçta başlayacak? sorularına yanıt arıyor…

Meteoryagmuruaajpg Dotmxgljbu 32 (1)

12 AĞUSTOS METEOR YAĞMURU SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK?

Bilim insanları meteor yağmurunun en yoğun şekilde 12 Ağustos Pazartesi gecesini 13 Ağustos Salı gününe bağlayan saatlerde yaşanacağını belirtiyor. Bu kapsamda net bir saat olmamakla birlikte paylaşılan verilere göre meteor yağmurunun 12 Ağustos Pazartesi akşamı saat 22.00 sularında yoğunlaşmaya başlayıp, 13 Ağustos alı günü sabahın ilk saatlerine kadar aynı yoğunlukta devam etmesi bekleniyor.

Perseid meteor yağmurunda saatte 100 kadar gök taşı görülmesi ve meteorların dünyaya giriş hızlarının saniyede 66 kilometreye ulaşması bekleniyor.

(5) (1)

PERSEİD METEOR YAĞMURU İSTANBUL’DA NEREDEN İZLENİR?

Perseid meteor yağmuru Türkiye’nin pek çok yerinde çıplak gözle rahatlıkla izlenebilecek. Ancak hem bu hem de diğer meteor yağmurlarındaki muhteşem anlara şahit olmak için en önemli nokta bulunulan bölgenin ışık kirliliğinden uzak olması. Zira özellikle büyük şehirlerde yüksek voltajlı elektrik kullanımı gökyüzü olaylarının net bir şekilde izlenmesine olanak vermiyor. Bu nedenle şehir merkezinden uzak daha kırsal kesimlerde meteor yağmurları net bir şekilde izlenebiliyor.

Perseid meteor yağmurunun İstanbul’da en iyi şekilde izlenebileceği yerler arasında ise Ağva, Polonezköy, Beykoz, Silivri, Yarımburgaz Mağarası çevresi, Adalar, Büyükçekmece ve Sarıyer gibi ışık kirliliğinden uzak bölgeler yer alıyor.

PERSEİD METEOR YAĞMURU NEDİR?

Perseid meteor yağmuru, her yıl Ağustos ayında gerçekleşen ve gökyüzü gözlemcileri tarafından büyük bir heyecanla beklenen bir gök olayıdır. Bu muhteşem doğa olayı, gökyüzünde saatte onlarca hatta yüzlerce meteorun yanarak iz bırakmasıyla kendine hayran bırakır.

PERSEİD METEOR YAĞMURU NASIL OLUŞUR?

Perseid meteor yağmuru, Swift-Tuttle kuyruklu yıldızı tarafından geride bırakılan toz ve buz parçacıklarının Dünya atmosferine girmesi sonucu oluşur. Bu kuyruklu yıldız, Güneş'in etrafında dolanırken geride bir toz izi bırakır. Dünya, her yıl Ağustos ayında bu toz izinin içinden geçerken, bu parçacıklar atmosferimizle sürtünerek yanar ve gökyüzünde parlak çizgiler oluşturur. İşte bu parlak çizgilere bizler meteor diyoruz.

NEDEN PERSEİD ADI VERİLİYOR?

Perseid meteor yağmuru adını, bu meteorların gökyüzünde göründüğü nokta olan Perseus takımyıldızından alır. Gökbilimciler, bu meteorların sanki Perseus takımyıldızından çıkmış gibi göründüğünü fark etmişler ve bu nedenle bu ismi vermişlerdir.