Gökyüzü tutkunları için yılın en beklenen anlarından biri olan Perseid Meteor Yağmuru'nun başlamasına sayılı günler kaldı. Halk arasında 'yıldız kayması' olarak da bilinen bu etkileyici doğa olayı, Kuzey Yarımküre'de en yoğun ve göz alıcı ışık gösterilerinden birini sunacak. Türkiye'de, ışık kirliliğinin az olduğu yüksek rakımlı alanlarda izlenebilecek olan bu göksel şölen, izleyicilere unutulmaz anlar yaşatacak. Ülkenin bazı noktalarında kurulan Meteor Yağmuru Gözlem Merkezleri de bu deneyimi daha özel hale getirmeyi amaçlıyor. 2024 Perseid meteor yağmuru ne zaman, Türkiye’den izlenebilecek mi?

2024 METEOR YAĞMURLARI NE ZAMAN?

Ağustos ayında gökyüzü meraklılarının sabırsızlıkla beklediği meteor yağmurları, halk arasında 'yıldız kayması' olarak bilinen bu gök olaylarına tanıklık etme fırsatı sunuyor. 2024 yılının en dikkat çekici meteor yağmuru, 11 Ağustos'u 12 Ağustos'a bağlayan gece gerçekleşecek ve en yoğun dönemine ulaşacak. Bilim insanları, bu gecede saatte 100 kadar göktaşının görülebileceğini ve meteorların dünyaya giriş hızlarının saniyede 66 kilometreye ulaşacağını tahmin ediyor.

Meteor Yağmuru 2

METEOR YAĞMURU NEREDEN İZLENECEK?

İç Anadolu'nun en yüksek zirvesi olan Erciyes, bu hafta sonu gökyüzü meraklılarını ağırlayacak. Erciyes AŞ ve Kayseri Bilim Merkezi işbirliğiyle 11 Ağustos Pazar akşamı Erciyes Kayak Merkezi Hacılar Kapı'da düzenlenecek olan "Perseid Meteor Yağmuru" izleme etkinliği, 2 bin 650 metre rakımda ışık kirliliğinden uzak bir ortamda gerçekleştirilecek. Saat 19.00'da başlayacak ve 23.00'e kadar sürecek ücretsiz etkinlikte, uzman astronomlar katılımcılara gezegen ve takımyıldızları hakkında bilgiler verecek ve teleskoplarla gökyüzünü keşfetme fırsatı sunacak.

PERSEID METEOR YAĞMURLARI NEDİR?

Perseids veya Perseid meteor yağmuru, en bilinen gök taşı yağmurlarından biridir. 1992 yılında Dünya'nın yakınlarından geçen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının arkasında bıraktığı kalıntılardan oluşan bu meteor yağmurları, Dünya'nın Güneş etrafındaki dönüşü sırasında bu kozmik toz bulutuna rastlaması sonucu her yıl aynı dönemde gözlemlenir. Her yıl Temmuz sonu ile Ağustos başı arasında izlenebilen bu olay, en yoğun olarak 12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan gece gözlemlenir. Perseus Takımyıldızı bölgesinde görüldüğü için bu olaya Perseid meteor yağmuru adı verilmiştir.