CHP'li liderlerin Paris'te kameralara verdikleri mesajlar, açıklamaları neler oldu? Paris'te açılan İstanbul Evi'nin masrafı nasıl karşılandı? Son anket sonuçlarına göre CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı kim olacak? Pınar Ardor sordu, Gazeteciler Hasan Öztürk, Ferhat Murat, Şaban Sevinç ve CHP 26. Dönem Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı cevapladı. Programda öne çıkan konu ve başlıklar ise şu şekilde: 

İSTANBUL EVİ'NİN MASRAFLARI NASIL KARŞILANDI?

Şaban Sevinç: Murat Ongun'un açıkladığı bilgiye göre, şartsız bağış yapan sponsorlar İstanbul Evi'nin açılışı için bağış yaptılar. İBB'nin bütçesinden harcanmadı. 2036 yılındaki olimpiyatlar için yarışan Paris'te şu an birçok ülkenin evi bulunuyor zaten. Bir haftalık kiralanmış bir ev ve haftalığı 249 bin avro. 

Ferhat Murat: Şartsız bağış yapanların kimler tarafından ödendiği açıklanmalı. Şeffaf şekilde açıklanmalı. Bir kahvaltı sofrası fotoğrafı da var. Paris'te çekilen bu fotoğrafta CHP'li İstanbul ilçe belediye başkanlarının arasında bir farklı kişi var o da müteahhit. CHP Paris'e after parti yapmaya gitti.

Şaban Sevinç: Cumhurbaşkanı 2 hafta önce ABD'ye 5 uçakla gitti. 30 tane gazeteciyi de bedavadan götürdü. Diğer ülkelerin cumhurbaşkanları ise tek uçakla gidiyor.

Prof. Dr. Aytuğ Atıcı: 2036 yılındaki olimpiyatları almak için İstanbul Evi'nin açılmasını müsriflik olarak görmüyorum. Belediyelerimiz bu konuda tek yürek olmalıdır. Cumhurbaşkanı'nın uçağına kim binmeli? Bence kimse binmemeli. Gazetecilerin kurumları ücretlerini ödemeli. Buradaki tartışmanın temel konusu aslında "Ekrem İmamoğlu Cumhurbaşkanı adayı olacak mı, olmayacak mı?". Benim okumam bu. Yoksa konu haftalık ödenen 249 bin Euro değil.

ÖZGÜR ÇELİK'TEN EKOL TV'YE AÇIKLAMA

(Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, “Bir buçuk sene sonra İstanbul Belediye Başkanı olmaya hazır mısınız?” sorusuna “Gayet hazırım” cevabını vermişti.) İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Ekol TV için Şaban Sevinç'e açıklama yaptı.

Şaban Sevinç: Özgür Bey'in açıklaması şu, "Sinem Hanım'ın o sözleri gayri ihtiyari olarak ağzından çıkmıştır. Bu bir demeç olarak kabul edilmemeli. Herkes görevini yapmalı. Zaten öyle de yapılıyor. Ekrem Başkanımız da diğer başkanlarımız da herkes İstanbul için ellerinden geleni yapıyorlar."

CHP'DE ADAY TARTIŞMASI

Hasan Öztürk: Bu tartışmaları başlatan bizzat CHP ve ona yakın medyadır. Yoksa kimsenin gündeminde olan bir şey değil. İmamoğlu ve Yavaş'ın adaylığı ile ilgili Özgür Özel'in de farklı açıklamaları bulunuyor.

Prof. Dr. Aytuğ Atıcı: Halkın ne istediğine bakmak gerekir. Muhalefet istiyor diye erken seçime gidilmez. Halk ümidini AK Parti'den kesti ve belediye yönetimlerini CHP'ye verdi. Bu pası gole çevirmemiz gerekir. Cumhurbaşkanı adayını CHP'ye kayıtlı üyeler belirler. Genel Başkan da belirlememeli. Asıl konu ekonomidir. Cumhurbaşkanlığı tartışmalarını anlamsız buluyorum.

CHP'NİN ADAYI KİM OLMALI?

(ORC'nin genel seçmenle yaptığı ankette "CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı kim olmalı?" sorusuna en fazla Mansur Yavaş cevabı verildi.
CHP'li seçmenin verdiği cevapta ise Özgür Özel ilk sırada yer aldı. Cumhur İttifakı seçmeninin verdiği cevapta ise ilk sırada yine Mansur Yavaş yer aldı.)

Şaban Sevinç: Yakın seçimlerde tüm anket firmaları çuvalladı. Türkiye'de maalesef araştırma şirketlerine güvenemiyoruz. ORC'nin bu araştırma sonuçlarına baktığımda tablonun böyle olduğunu düşünmüyorum. Ekrem İmamoğlu'nun aday olacağını düşünüyorum.

Ferhat Murat: ORC, "İtibarımız satılık değildir. Sonuçlar şimdiden hayırlı olsun" diyerek 12 Mayıs 2023'te tweet attı. Kemal Kılıçdaroğlu'nu yüzde 51 göstermişti. Erdoğan'ı da yüzde 44 göstermişti. Ama sonuçlar tutmadı. Bu oranlar hata payı ile kabul edilebilir değil. Bu araştırmanın fiilen sahada yapılmış olma ihtimalini düşük görüyorum. Masa başında yapılmış bir araştırma sonucu olduğunu düşünüyorum.