Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında “hediye diplomasisi” devam ediyor. Son olarak Kuzey Kore, Rusya'dan yeni bir at sevkiyatı aldı. Kuzey Kore ile demiryolu bağlantısı olan Rusya'nın Uzak Doğu bölgesi Primorsky Krai'deki veterinerlik yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, Orlov türünde 19 aygır ve 5 kısraktan oluşan 24 at kara sınırından taşındı. Bu atlar, Kim'in en sevdiği cins olarak bilinen ve rejimi tarafından yayınlanan propaganda görüntülerinde kullanılan Orlov cinsi atlardı. 2022 yılında da 30 Orlov atı başkent Pyongyang'a gönderilmişti.

TOP MERMİSİNE KARŞILIK AT

Güney Kore medyası yeni at sevkiyatının, Ukrayna'ya karşı kullanılmak üzere Rus ordusuna gönderilen Kuzey Kore top mermileri için yapılan ödemenin bir parçası olduğunu iddia etti. Haziran ayında Putin ve Kim iki ülkenin askeri işbirliği yapmasını öngören bir “kapsamlı ortaklık anlaşması” imzalanmıştı. Devlet medyası KCNA'ya göre aynı ayın ilerleyen günlerinde Kuzey Kore lideri Putin'e yerel bir cins olan bir çift Pungsan köpeği hediye ederken Putin de ağustos ayında Kuzey Kore'ye 447 keçi göndererek karşılık verdi.

4Cedeaab 4B0B 45F9 Bd11 7B7E57D3Bab6 1D04F8B9

ATLI BİRLİKLERE YATIRIM

Ülke nükleer silahlar ve balistik füzeler geliştirmiş olsa da Kuzey Kore aynı zamanda atlı askeri birliklerden oluşan bir ağ ile dünyanın en eski askeri teknolojilerinden birine yatırım yapmayı sürdürüyor. Resmî ticaret raporları, ülkenin 2020-2023 yılları arasında Rusya'dan ithal edilen safkan atlar için en az 600 bin dolar yatırım yaptığını gösteriyor.