Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın 919’uncu gününde Kiev’in Rus toprağı Kursk’a düzenlediği savaşın seyrini değiştiren operasyona misilleme olarak Moskova’nın Ukrayna’nın ikinci büyük şehri olan Harkov’daki yerleşim yerine dün gerçekleştirdiği ve 1’i çocuk 7 kişinin hayatını kaybettiği, 77 kişinin ise yaralandığı saldırının yankıları sürüyor.

GÜDÜMLÜ BOMBALARLA SALDIRDILAR

Harkov Bölgesi Askeri İdare Başkanı Oleg Sinegubov, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya'nın, Harkov’a güdümlü bombalarla saldırdığını belirtti. Sinegubov, saldırıda şehrin İndustrialnoye semtindeki 12 katlı bir apartmanın vurulduğunu, 5 aracın zarar gördüğünü ve Sloboda semtinde de bir depo binası ile 3 evin hasar gördüğünü ifade etti.

RUS ORDUSU FABRİKAYI HEDEF ALDI

Bununla birlikte Rus ordusu gece saatlerinde Ukrayna’nın kuzeyindeki Sumi kentinde bulunan bir fabrikayı hedef aldı. Saldırıda 2 kişi hayatını kaybederken, 13 kişi de yaralandı. Yetkililer saldırının ardından çıkan yangının hava kirliliğine yol açması nedeniyle bölge sakinlerine dışarı çıkmamaları ve pencereleri kapatmaları çağrısında bulundu.

KİEV, BELGOROD’A HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ

Ukrayna bu saldırılara misilleme olarak Rusya’nın sınırdaki Belgorod bölgesini bir kez daha hedef aldı. Belgorod Bölge Valisi Vyacheslav Gladkov yaptığı açıklamada, dün akşam saatlerinde düzenlenen hava saldırılarında biri kadın 5 kişinin olay yerinde hayatını kaybettiğini, 6'sı çocuk 37 sivilin ise yaralandığını ifade etti. Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı dileyen Gladkov, yaralanan 3’ü çocuk 10 kişinin durumunun ciddi olduğunu söyledi. Saldırı sonucu binalarda hasar meydana geldiğini, en az 20 aracın da hasar gördüğünü belirten Gladkov, bölgeye giderek yetkililerden bilgi aldı.

MOSKOVA İSKENDER-M FÜZESİ KULLANDI

Öte yandan, Ukrayna Hava Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, gece boyunca Rusya'ya ait 18 insansız hava aracından 12’sinin düşürüldüğü bildirildi. Ukrayna topraklarına ise 4 insansız hava aracının düştüğü aktarıldı. Rusya’nın saldırısı sırasında İskender-M füzesi de kullandığı aktarıldı.

“UZUN MENZİLLİ FÜZELERE İHTİYACIMIZ VAR”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky de sosyal medya paylaşımında, Harkov’a yönelik saldırılara tepki gösterdi. Rusya'nın sivilleri, sıradan evleri hedef aldığını belirten Zelensky “Bu saldırıda Rus güdümlü bombaları kullanıldı. Savunma kuvvetlerimiz, Rus askeri uçaklarını bulundukları yerde imha etme kabiliyetine sahip olsaydı bu saldırı gerçekleşmezdi. Bu terörü durdurmak için ortaklarımızın güçlü kararlarına ihtiyacımız var. Bu, kesinlikle adil bir ihtiyaçtır. Ukrayna'nın savunmasını kısıtlamaya hiçbir mantıklı sebep yoktur. Uzun menzilli füzelere ihtiyacımız var. Ukrayna için hava savunma anlaşmalarının uygulanmasına ihtiyacımız var” diye konuştu.

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANI GÖREVDEN ALINDI

Ayrıca Ukraynalı lider, Hava Kuvvetleri'ne ait F-16 savaş uçaklarından birinin Rusya saldırısının püskürtüldüğü sırada düşmesinden günler sonra Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Mykola Oleshchuk'u görevden aldı. Zelensky akşam saatlerinde konuya dair yaptığı açıklamada ise “Hava Kuvvetleri Komutanını değiştirmeye karar verdim. Tüm askeri pilotlarımıza sonsuza kadar minnettarım” dedi. Zelensky, görevden alma konusunda bir gerekçe belirtmedi ancak personelin korunması gerektiğini ve komuta kademesinin güçlendirilmesine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.