Okan Müderrisoğlu, Sabah Gazetesi'ndeki köşe yazısında, Türkiye'nin siber güvenlik alanındaki çalışmalarının ve Ekim ayında Meclis'e sunulması planlanan Siber Güvenlik Yasası'nın detaylarını aktardı. Müderrisoğlu, küresel siber tehditlere karşı alınan tedbirlerin önemini vurgulayarak, Siber Güvenlik Başkanlığı'nın (SGB) kurulmasıyla Türkiye’nin siber güvenlik gücünün artırılacağını belirtiyor. Bu yeni başkanlık, Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olacak ve farklı kurumların yetki ve fonksiyonları tek çatı altında toplanacak.

SİBER GÜVENLİK TEŞKİLATI

Müderrisoğlu, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın açıklamalarına yer vererek, şu ifadelere dikkat çekti: “Siber güvenlikle ilgili ülkemizde ve kurumlarımızda büyük bir farkındalık var. Müstakil bir siber güvenlik teşkilatı kurulması hükümetimizin gündeminde. Cumhurbaşkanımız bunun artık olması gerektiği noktasında irade koydu.” Fidan'ın açıklamalarına göre, Milli Güvenlik Kurulu'nda bu karar tartışılmış ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından uygun görüldü.

KORUMA KALKANI KURULACAK

Müderrisoğlu, yazısında SGB'nin yapacağı çalışmalara da değindi. Başkanlık, kritik altyapılar için koruma kalkanı kuracak, yerli ve milli teknolojileri teşvik edecek, siber dayanıklılığı artıracak, ve “proaktif siber savunma ağı devreye sokulacak.” Ayrıca, bilgi güvenliği büyük önem kazanacak ve kurumlar arası koordinasyon sağlanacak. “E-nabız, e-devlet ve nüfus işlemlerinin korunmasına hassasiyet gösterilecek.”

Türkiye’nin uluslararası siber güvenlik alanındaki konumuna da yer verilen yazıda, Müderrisoğlu şu ifadeleri kullandı: “Türkiye, dünya genelinde 200'e yakın ülke arasında ilk 10'da yer alıyor ve Avrupa'da 6. sırada. Özellikle yerli ve milli yapay zekâ sistemleri olan AVCI, AZAD, KASIRGA ve ATMACA ile Türkiye, hızlı tespit ve erken müdahale kapasitesini artırıyor.

Kaynak: Haber Merkezi