Uzun süredir kamuoyunda dillendirilen tamamlayıcı emeklilik sistemi ile ilgili ayrıntılar ortaya çıktı. Ekonomi yönetiminin 3 yıllık yol haritası Orta Vadeli Program’da (OVP) emeklilikte çift maaşın önünü açan ‘tamamlayıcı emeklilik sistemi’ de yer aldı.

EMEKLİLİKTE GELİR SEVİYESİ ÇİFT MAAŞLA KORUNACAK

OVP’de yer alan planda hem SGK’nın sürdürülebilirliği için çalışanların emeklilikte çift maaş almalarını sağlayacak sistem uygulamaya konulacak.

YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİ İÇİN TARİH VERİLDİ

2025'in 2. çeyreğinde Otomatik Katılım Sisteminin (OKS) işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacak.

Yeni sistemle, katılım sigortacılığı mevzuat altyapısı geliştirilecek, katılım sigortacılığının ve katılım emeklilik planlarının kapsayıcılığı artırılacak. 

EMEKLİLİK SİSTEMİ YENİDEN TASARLANIYOR

Bireysel Emeklilik Sistemindeki (BES) standart emeklilik yatırım fonları, katılımcıların birikimleri için daha fazla katma değer üretecek şekilde yeniden tasarlanacak.

OVP’de yer alan sistemde tasarruf bilincinin ve finansal araç yetkinliğinin artırılması amacıyla finansal okuryazarlık geliştirilecek, uzun vadeli tasarrufların artırılması bakımından önemli olan bireysel emeklilik ve otomatik katılım sistemini geliştirici düzenlemeler hayata geçirilecek.

EMEKLİLİK FONLARINA ERİŞİMLE SİSTEM CAZİP HALE GETİRİLECEK

OKS katılımcılarına BES’te yer alan emeklilik fonlarına erişim imkânı tanınacak, kesintilerin sadeleştirilmesini sağlayacak düzenlemeler yapılacak ve bu kapsamda sistemin cazibesi artırılarak fon tutarı ve katılımcı sayısında artış sağlanacaktır.