Türkiye ve dünyadaki sıcak gelişmelerin nabzını tutan Tartışma Zemini'nde 2028'deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri ele alındı. Çağlar Cilara'nın sunduğu programın konukları 24. Dönem CHP Milletvekili Erdal Aksünger, Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Hasan Sınar, gazeteci Cem Küçük ve Türkgün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Müftüoğlu görüşlerini paylaştı.
CHP'nin Cumhurbaşkanı adayının kim olduğuyla ilgili değerlendirmeler yapılırken Mehmet Müftüoğlu'ndan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığıyla ilgili dikkat çekici bir değerlendirme geldi. Mehmet Müftüoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2028'deki Cumhurbaşkanlığı seçiminde yeniden aday olması için Anayasa değişikliğine ihtiyaç olmadığını ve erken seçim olmayabileceğini söyledi. Müftüoğlu'nun açıklamaları şöyle:

Mehmet Müftüoğlu: Cumhur İttifakı'nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır. 

Çağlar Cilara: Bugün...

Mehmet Müftüoğlu: Önümüzdeki dönem için de geçerlidir bu. 

Çağlar Cilara: O zaman erken seçim olacak?

Mehmet Müftüoğlu: Erken seçim olmayabilir. Şunun için söylüyorum, açılımını yapmayacağım sadece. Yarın öbür gün muhtemelen 'Ne demek istedi?' şeklinde tartışılır da. 'Cumhurbaşkanı' diyoruz ve Cumhurbaşkanı aynı zamanda Devlet Başkanı sıfatını taşıyor. Önümüzdeki dönem Sayın Cumhurbaşkanı'nın hiçbir şekilde, herhangi bir erken seçim gerektirmeden tekrar aday olabileceğinin net bir göstergesi olacak bir model şeklinde karşımıza çıkacak. 

Çağlar Cilara: Anayasa mı değişecek?

Mehmet Müftüoğlu: Sadece şunu söylüyorum. Cumhurbaşkanı, sadece Cumhurbaşkanı ile sınırlandırılmaması lazım, Devlet Başkanı sıfatını unutmamak lazım. Bunun altını çiziyorum, açılımını yapmıyorum. 

Çağlar Cilara: Ne farkı var? Cumhurbaşkanı zaten Devlet Başkanı değil midir? 

Mehmet Müftüoğlu: Anayasamızda Devlet Başkanı'nın statüleri belirlidir, şu an içeriğine girmeyeceğim. Ben Anayasa'ya atıfta bulunarak Cumhurbaşkanı'nın tekrar aday olabileceğini buradan ifade ediyorum. Anayasa'ya atıfta bulunuyorum, birçok hukukçu da bunu atlıyor, birçok gazeteci de atlıyor. 

Çağlar Cilara: Yani Anayasa'da Cumhurbaşkanı değil Devlet Başkanı yazarsa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın normal vaktinde yapılacak seçimlerde tekrar aday olabileceğini mi anlatmaya çalışıyorsunuz?

Mehmet Müftüoğlu: Evet, kesinlikle öyle. 

Prof. Dr. Hasan Sınar: AK Partili dostlarım var, herkes şu konuda çok mutabık. AK Partili dostlarımız da meslektaşlarımız da aynı şeyi söylüyorlar. Sayın Cumhurbaşkanı'nın bir kez daha aday olabilmesi ancak TBMM'nin Anayasa'nın kendisine verdiği seçimin öne alınması yetkisini kullanması durumunda mümkün olabilir. Umarım buradan da bir gerilim doğmaz, Meclis bu yönde bir karar alır. 

Mehmet Müftüoğlu: Ben başka bir tartışmaya bir mahal vermek istemiyorum. Bunu söylüyorum. MHP lideri Devlet Bahçeli, 2028 yılının Cumhurbaşkanı adayının Recep Tayyip Erdoğan olduğunu çok önceden ilan etti. İkinci bir husus. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'la ilgili... Kesinlikle yani MHP'yi bilen biri olarak söylüyorum, Milliyetçi Hareket Partisi'nin Mansur Yavaş'ın adaylığına sıcak  bakması veyahut destek vermesi kesinlikle mümkün değildir. Bunu çok net olarak söyleyebilirim. Ki zaten Sayın Devlet Bahçeli'nin adayını açıkladığını ifade ettim. Adayını açıkladıktan sonra Devlet Bahçeli buradan asla dönmez.