Yaz bitti. Bol bol güneşlenip enerjimizi ve D vitamini depolarımızı doldurduk, güzel anılar biriktirip günlük yaşama hazır hale geldiysek sıra yazın ve güneşin özellikle cildimiz üzerinde oluşturduğu hasarları giderme yöntemlerini konuşmaya geldi.

Peki güneşin cildimiz üzerindeki olumsuz etkileri nelerdir?

Uzun süre güneşe maruz kalınca oluşan birinci derece yanıklar ve bu yanıkların iyi tedavi edilmemesi sonucu oluşabilecek ciltte kahverengi pigmentasyonlarla karakterize güneş lekeleri, UV ışınlarına maruz kalma sonucunda cildin kolajen ve elastininin hasarlanıp erken yaşlanma belirtileri olan kırışıklık ve sarkma sorunlarına yol açması Güneşin ve sıcakların etkisiyle cildin nem kaybetmesi  sonucu cildin parlaklığını kaybetmesi ve nihayetinde kuruyup pullanıp dökülmelere neden olması bu etkilerden sadece bir kaçıdır.

Cildinizde belirttiğimiz bu bulgulardan bir veya birkaçı varsa üzülmenize gerek yok. Tedavisi mümkün bu sorunlarımız için

1- Düzenli cilt bakımı peeling ve maskeler yaptırmak

2- Ciltteki sorunun tespit edilmesinden sonra ihtiyaca uygun düzenli mezoterapi ve PRP gibi cildi içerden besleyecek işlemler yaptırmak

3- Altın iğneli radyofrekans, Qswitch ya da cO2 fraksiyonel teknolojiye sahip lazer cihazları kullanmak

4- Kök hücre tedavileri ile broblast sayınızı ve aktivitenizi arttırabilecek tedaviler

Cildinizin kaybettiği elastikiyeti geri verirken cilt tonunuzu eşitlemeniz için de tedavi edici yöntemler olarak kullanılabilmektedir.

Siz de tatil dönüşünde cildinizdeki hasarı tespit etmek ve tedavisi için neler yapabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız doktorunuza danışmayı unutmayın.

Önemli not: Bu konularda sağlık bakanlığından yetki almış klinik ya da muayenehaneler dışında hiçbir yere güvenmemeniz gerektiğini unutmayın. Daha iyi görünmek isterken sağlığınızdan olmayın.

Hepinize sevgi güzellik bereket huzur ve ışıltı dolu bir yaşam diliyorum.

Dr Aburrahman Efem

Dr. Abdurrahman EFEM