PIRIL CENNET / EKOL HABER

İngiliz yayın kuruluşu BBC, dünyanın en kapalı ve gizemli ülkesi Kuzey Kore hükümetinin COVID-19 salgını nedeniyle yaklaşık 5 yıldır turizme kapalı tuttuğu kapılarını, turistler için tekrar açacağını iddia etti.

Çin merkezli en az 2 tur şirketi, turistlerin yakında Samjiyon'u ziyaret edebileceklerini duyururken, Şangay merkezli bir tur şirketi de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şimdiye kadar sadece Samjiyon'un turizme açılmasının resmen doğrulandığını ancak ilerleyen süreçte Pyongyang ve diğer şehirlerin de açılacağını düşündüklerini belirtti ancak Kuzey Kore’de turist olarak bulunmak, sıradan bir seyahatten ziyade bir disiplin kampına gitmeye benziyor. İşte ülkede turistlerin karşılaştığı en ilginç yasaklar ve bu kuralların ardında yatan ilginç hikayeler…

CASUS OLABİLİRSİNİZ, DİKKATLİ OLUN!

Kuzey Kore sınırından giriş yapmak, adeta bir James Bond filmindeki gergin hava gibi. Ülkeye girerken tüm elektronik eşyalarınız detaylı bir incelemeden geçiyor. Telefonunuzdaki uygulamalardan tutun da fotoğraf galerinizdeki resimlere kadar her şey didik didik ediliyor. Mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ı mı kullanıyorsunuz? Onlara göre bu, dünya çapında bir casusluk aracı olabilir. Harita uygulamanız mı var? Muhtemelen kaçış rotası hazırlıyorsunuz! Kuzey Kore’de telefonunuzun fişini çekip adeta “analog hayata” dönüş yapıyorsunuz. Üstelik bu sayede istemeseniz bile bir tür dijital detoks yaşamış oluyorsunuz!

North Korea Jailbreak Security 663939958

TAM GÜVENLİK İÇİN PASAPORT VE VİZELER TOPLANIYOR

Kuzey Kore’ye ayak bastığınızda pasaportunuz ve vizeniz hemen rehberler tarafından toplanıyor. Bu uygulama, turistlerin güvenliği (!) için gerekli olarak görülüyor. Tur boyunca kimliklerinizin sizinle olmasına izin verilmiyor; pasaportlar, tur rehberlerinin kontrolü altında tutuluyor. Bu, hem turistlerin hareketlerinin takip edilmesini sağlıyor hem de olası kaçma girişimlerinin önüne geçiyor. 

5194926935 A45015030E B

SELFIE ÇEKERKEN GÜLEMEZSİNİZ: İFADESİZ YÜZ ZORUNLU

Gittiğiniz her yerde güler yüzlü turistlerin selfie çektiğini görürsünüz. Ama Kuzey Kore’de durum biraz farklı. Burada selfie çekerken gülmek pek de hoş karşılanmıyor. Ülkede çekilen fotoğraflarda yüzünüzdeki en ufak bir gülümseme bile “lider Kim Jong-un’un ihtişamına ve ciddiyetine saygısızlık” olarak kabul edilebiliyor. Bu nedenle turistler, fotoğraflarda nötr ve ifadesiz bir surat takınmak zorunda kalıyor.

B3 A T580 R E C R O P S O C 20180611182721

TEK TİP TUR PROGRAMI

Kuzey Kore’de turlar tamamen kontrol altında. Tur programları askeri bir hassasiyetle hazırlanıyor ve belirlenen rotanın dışına çıkmak kesinlikle yasak. Eğer spontane bir gezgin ruhunuz varsa, Kuzey Kore’de bu özelliğinizi kapıda bırakmanız gerekecek. Rehberler, turistlerin sadece belirlenen güzergahlarda gezinmesine izin veriyor. “Sokak lezzetlerini denemek için bir kafeye gideyim” demek mi? Kuzey Kore’de bu hayal. 

103159926 Getty Images 160650919

GÖRÜNMEZ OLMAK ZORUNDASINIZ

Turistler, Kuzey Kore sokaklarında gezerken yerel halkla göz teması kurmak ya da kısa bir sohbet etmek isteyebilir. Ancak bu ülkede işler öyle yürümüyor. Halk, turistlerden o kadar uzak duruyor ki, turistler kendilerini adeta görünmez gibi hissediyor. Halkın turistlere yaklaşmaktan kaçınması hem ülkenin sıkı kurallarından hem de turistlerin onlar için “farklı bir dünyanın insanları” olarak görülmesinden kaynaklanıyor. Bir turist, Kuzey Kore’de sokakta yürürken kendini “ortamda olup da kimse tarafından fark edilmeyen bir hayalet” gibi hissettiğini söylemiş. Oldukça tuhaf ve bir o kadar da etkileyici bir deneyim!

103440454 R T X1 T P U B

LİDERİN HEYKELİNE YANLIŞ AÇIDAN BAKMAK SUÇ

Kuzey Kore’nin her yerinde, liderlerinin devasa heykelleri bulunuyor ve bu heykeller, turistlerin ziyaret etmek zorunda olduğu başlıca noktalardan biri. Ancak burada dikkat edilmesi gereken ciddi bir kural var: Heykellere asla sırtınızı dönmeyin ve belirli bir açıdan fotoğraf çekin! Rehberler, turistlerin heykelleri doğru açıdan fotoğraflaması konusunda oldukça titiz. Bu kurala uymamak, ülkede büyük bir saygısızlık olarak kabul ediliyor ve ciddi sonuçları olabilir. Turistlerin çoğu için, bu ritüel biraz zorlayıcı. Hele ki heykele sırtınızı dönüp giderken bir anda rehberin uyarısını duyarsanız, ne demek istediğimizi çok iyi anlayacaksınız!

131202121054 5 North Korea Tourism Kim Statues

GÖZYAŞI DÖKMEK ZORUNLU

Kuzey Kore'de liderin heykellerini ziyaret ederken duygusallık göstermek bir zorunluluk! Özellikle anma törenlerinde turistlerden “samimi bir şekilde” gözyaşı dökmeleri bekleniyor. Ülkede, liderlerin heykelleri veya mezarlarını ziyaret eden yerel halkın duygusal anları sergilemesi alışıldık bir manzara. Turistlerin bu törenlere katıldığında da aynı duygusal tepkileri göstermesi adeta bir “görev”. Hatta gidenler, bazen gözyaşı dökmeyenlerin rehberler tarafından nazikçe uyarıldığını söylüyor. Üzgün ya da duygusal hissetmiyor musunuz? Belki de gözlerinizi ovuşturmak bu anı kurtarabilir!

Crowds Attend Funeral Procession Late North Korean Leader Kim Jong Il Pyongyang

FARKLI BİR TECRÜBE

Kuzey Kore’ye gitmek hiç şüphesiz cesur bir adım. Herkesin cesaret edemeyeceği bu yolculuk, sıradan bir tatilden çok daha farklı bir deneyim sunuyor. Disiplin, sıkı denetim ve katı kurallar altında geçen bu tur, farklı bir perspektiften dünya görmek isteyenler için ilginç olabilir. Eğlence, özgürce gezmek ve spontane maceralar mı arıyorsunuz? Kuzey Kore’nin sizin için pek de uygun bir rota olmadığını söyleyebiliriz. Ancak dünyanın en kapalı toplumlarından birinin içine kısa bir bakış atmak ve tarih kitaplarında gördüğünüz o başka dünyayı deneyimlemek istiyorsanız, bu eşsiz macera sizi bekliyor…