Haber: Emrah Batuhan Topal Kamera: Ramazan Tunay

Gelişen teknoloji ile her şeye ulaşmak oldukça kolay olsa da bu rahatlığın bedelini gözler ödüyor. Ekrana bakma süresi uzadıkça gözler bozulurken doktorlar 20’ler kuralına dikkat çekiyor.

Telefon kullanım süresi yaş ve mesleğe göre saatleri bulabiliyor. Gençler yaklaşık 10 saat süreyle telefon kullanabildiklerini ifade ederken bu durum sonucunda göz sağlığı oldukça zarar görüyor.

Hayatı kolaylaştıran teknoloji göz sağlığını bozarken çocuklardan yaşlılara herkes işlerini artık telefonda gerçekleştirirken göz problemleri de art arda geliyor.

EKRAN GÖZ SAĞLIĞINI BOZUYOR

Ekrana konsantre bir şekilde bakmak göz kırpma refleksini azaltması nedeniyle göz kuruluğuna neden oluyor. Ekran ışığı da göz sağlığını olumsuz etkilerden sürekli yakına odaklanan gözler uzağa odaklanmak ve uzağı görmek konusunda da sorun yaşıyor.

GÖZÜ DİNLENDİRMEK İÇİN 20’LER KURALI

Gözü dinlendirerek ekrana maruz kalmak görme sağlığını korumak için oldukça önem taşıyor. Gözü dinlendirmenin en basit yöntemi ise 20’ler kuralı. Doç. Dr. Nesrin Tutaç Günaydın, bu kurala göre 20 dakikada bir 20 saniye ara verip 20 fit uzaklığa bakmanın gözü dinlendirmeye yardımcı olduğunu ifade ediyor.

EKRANA OLAN MESAFEYE DİKKAT

Öte yandan bilgisayar ekranına 50-60 santimetre, cep telefonuna bakarken 30-35 santimetre mesafe koymak da göz sağlığı için alınabilecek önlemlerden.

GÖZ MUAYENESİ ŞART

Bütün tedbirlerin yanı sıra düzenli göz muayenesi de şart.