Forbes'e göre 17.2 milyar dolar serveti ile 2021 yılında dünyanın en zengin 112. Kişisi olan Telegram CEO'su Pavel Durov Cumartesi günü özel jetiyle Le Bourget Havalimanı'na iniş yaptıktan sonra gözaltına alındı. Olay konuşulmaya devam ederken Durov'un gözaltı süresinin uzatıldığı, 96 saat kadar gözaltında tutulabileceği duyuruldu…

Pavel Durov A

PAVEL DUROV KİMDİR?

Pavel Valeryeviç Durov 10 Ekim 1984 tarihinde şimdiki adı Sankt-Peterburg olan Leningrad'da dünyaya geldi.Matematikçi ve bilgisayar programcısı Nikolai Durov'un küçük kardeşi olan Pavel Durov’un çocukluğunun büyük bir kısmı babası Valery Durov'un işi dolayısıyla İtalya'da geçti. Orta okulu İtalya'da, lise ve üniversite eğitimini Rusya'da tamamlayan Durov 2006 yılında Sankt-Peterburg Eyalet Üniversitesi Filoloji bölümünden mezun oldu.

2006 yılının ilk aylarında Facebook'tan etkilenerek VKontakte'yi (şimdilerde VK olarak biliniyor) kuran Durov ve abisi zamanın büyük bir kısmını VK için harcadı ve şirketin değerini 3 milyar dolardan fazlaya çıkarttı.

Pavel Durov D

2011 yılında parlamento seçimlerinde muhalif tutumlarından dolayı hükûmet ile sorun yaşayan Durov 2013 Kasım ayında baskınlar sonucunda kendisine ait VK'nın yüzde 12 hissesini, Rusya'nın en büyük internet şirketlerinden Mail.ru'un sahibi Ivan Tavrin'e sattı. Daha sonraları Mail.ru, VK'nin yüzde 52 hissesine sahip olarak en büyük hissedar oldu ve 2014 yılında geriye kalan hisseleri de alarak VK'nin tek sahibi haline geldi.

Nisan ayında Ukrayna olaylarında Rusya hükûmetinin yanında yer almadığı için görevinden istifa ettirilen Pavel Durov, Ukraynalı protestocuların kişisel bilgilerini Rusya güvenlik güçlerine vermeyeceğini, bunun hiçbir yasal yanının olmadığını VK üzerindeki kişisel profilinden açıkça duyurdu.

Durov, yaşananlar sonucunda 21 Nisan 2014 tarihinde VK'in CEO görevinden alındı. Bu görevsen almanın sebebi olarak şirketinin Rusya devlet başkanı Putin'in müttefiklerinin etkisi altında kaldığını belirtti.

Tüm bu gelişmelerin ardından bir daha dönmemek üzere Rusya'yı terk eden Durov ve “Şu an Rusya internet şirketleri için uygun bir ülke değildir” açıklamasını yaptı.

Rusya'dan ayrıldıktan sonra Güney Amerika'da bulunan Saint Kitts ve Nevis adında bağımsız bir ada ülkesinden vatandaşlık alan Pavel Durov vatandaşlık için ülkeye 250 bin Amerikan doları bağış yaptı. 300 milyon dolarlık kişisel servetini İsviçre bankalarında tutan ünlü isim günümüzde Berlin merkezli kriptolu mesajlaşma uygulaması Telegram'ın sahibidir. Forbes'e göre 17.2 milyar dolar serveti ile 2021 yılında dünyanın en zengin 112. kişisidir.

Pavel Durov C

TELEGRAM CEO'SU PAVEL DUROV NEDEN GÖZALTINA ALINDI?

Pavel Durov, Telegram'ın moderasyon politikasıyla ilgili olduğu belirtilen soruşturma kapsamında, 24 Ağustos’ta özel jetiyle Le Bourget Havalimanı'na iniş yaptıktan sonra gözaltına alınmıştı. 39 yaşındaki milyarderin Telegram ile bağlantılı suçlarla ilgili olarak hakkında yakalama emri çıkarıldığı açıklandı.

Fransız basınına göre Pavel Durov, popüler mesajlaşma uygulamasının suç amaçlı kullanımının önlenmeye yönelik adım atmamakla suçlanıyor.

Pavel Durov E

TELEGRAM KAPANACAK MI?

Telegram CEO’su Paevl Durov’un gözaltına alınmasıyla gözler Telegram’a çevrildi. Popüler bir mesajlaşma uygulaması olan Telegram’ın dünya çapında milyonlarca kullanıcısı bulunurken kapanmayla ilgili bir açıklama yapılmadı.