Geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye tam 5 yıl aradan sonra ilk kez Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Gayriresmî Toplantısı (Gymnich) için davet gelmişti. Türkiye'yi bugün Brüksel'de yapılacak toplantıda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil edecek. Fidan, Avrupalı mevkidaşlarına bölgesel ve küresel tehditlere karşı Türkiye-AB işbirliğinin önemini anlatacak. Ayrıca ilişkilerin güçlendirilmesi yönünde irade ortaya konulması ve vize sorununa dair somut adım atılması dair beklentisini muhataplarına iletecek.

TÜRKİYE’NİN KIBRIS TUTUMU AB’YE İLETİLECEK

Bakan Fidan, Gümrük Birliği'nin günün ihtiyaçlarına uygun olarak modernize edilmesi konusunda Türkiye'nin önceliklerini hatırlatacak. Ayrıca Fidan, AB ile Türkiye arasındaki ticari, kültürel, akademik ve insani bağların sürdürülmesinin önemini vurgulayacak. Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki tutumunu da AB tarafına bir kez daha iletecek.

Fidan-1

YUNAN DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞME

Öte yandan Fidan, toplantı kapsamında ikili görüşmelere de başladı.  Bakan Fidan öncelikle Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Aa Picture 20240829 35509810

Yetkililer tarafından aktarılan bilgilere göre Bakan Fidan, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Genişlemeden Sorumlu AB Komiseri Oliver Varhelyi ile görüşecek. Ayrıca AB üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları ile Türkiye-AB ilişkilerinin yanı sıra Ukrayna, Ortadoğu, Güney Kafkasya gibi başlıklarda görüş alışverişinde bulunacak.