Erzincan’ın Kemah ilçesindeki tesislerde 3 bin yıllık geleneklerle elde edilen ve Evliya Çelebi’nin övgüyle bahsettiği ‘Kemah tuzu’nun üretim aşamasını Ekol TV yerinde görüntüledi. Tescilli coğrafi işarete sahip Erzincan Kemah tuzu, meşakkatli ve uzun bir süreç sonucunda üretilip sofralarda yerini alıyor. Ekol TV'ye konuşan Maden Mühendisi Sıddık Sefa Tanrıkulu, yılın sadece 3-4 ayı, yaz dönemi üretim yaptıklarını belirterek, "Az dönemde, az çıkar ama en sağlıklı ve en kaliteli tuz olduğu için sloganımız tuzun ‘anzer balı’dır" ifadelerini kullandı.

ANZER BALI KADAR DEĞERLİ

Kemah tuzunun üretildiği tuzlu su kaynağının geliş kaynağı olan tünel yaklaşık 80-90 yıllık olduğunu söyleyen Tanrıkulu, "Anzer balı kadar değerli olan Kemah tuzu, Osmanlılar döneminde açılan tuz ocaklarında üretiliyor. Herhangi bir öğütme işlemine tabi tutulmadan paketleniyor Biriktirme havuzlarında bekleyen su, belli bir dönem bekledikten sonra tuzluluk derecesi arttıktan sonra buharlaşma aşamasına geçiyor. Buharlaşan tuz, güneşin altında 3-4 gün kurulanıp nemini attıktan sonra doğal olarak paketlenip vatandaşlarla buluşturuluyor" ifadelerini kaydetti.

BÖLGENİN TUZ İHTİYACINI KARŞILIYOR

Yalnızca 1 havuzun içerisinde 250 kilogram tuz üretilebildiğini söyleyen Tanrıkulu, yörenin tüm tuz ihtiyacının buradan karşılandığını da ekledi.

Kaynak: ekolhaber.com.tr