Kimliğinin açıklanmaması şartıyla Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan üst düzey Ukraynalı yetkili, Kiev ordusunun Rusya’da ele geçirdiği toprakları ilhak etme gibi bir amacının olmadığını açıkladı.

Yetkili, geçmişte Rusya’nın gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerinden kaçındıklarını vurgulayarak “Herhangi bir uluslararası sözleşmeyi ihlal etmemeye önem gösteriyoruz. İnsancıl hukuku sonuna kadar destekliyoruz. Başkaları gibi mahkumları infaz etmiyor, kadınlara tecavüz etmiyor ve yağma yapmıyoruz” diye konuştu.

Öte yandan Kursk bölgesindeki saldırıya binlerce Ukraynalı askerin katıldığını belirten yetkili, “Saldırı halindeyiz. Binlerce askerimizle düşmanın mevzilerini zorlamak ve maksimum kayıp vermelerini sağlamak için çabalıyoruz. Amacımız Rusya’yı istikrarsız hale getirmek diye konuştu.

KİEV'İN MORALİ YÜKSELDİ

Kiev’in Kursk saldırısı ülke genelindeki motivasyonu büyük oranda artırdığına dikkat çeken yetkili “Bu saldırı bizim moralimizi, Ukrayna ordusunun, devletinin ve toplumunun moralini büyük ölçüde yükseltti. Bu operasyon saldırıya geçebileceğimizi, ilerleyebileceğimizi gösterdi” dedi.

NE OLMUŞTU?

Ukrayna’nın ilerleyişini durdurmakta zorlanan Rusya, “terörle mücadele” durumu ilan ettiği Kursk bölgesinden 76 binden fazla kişiyi tahliye etti.

Ukrayna ordusunun 6 Ağustos'ta Rus toprağı Kursk bölgesine başlattığı saldırılar sonrası iki ordu arasında şiddetli çatışmalar başlamıştı. Ukrayna askerlerinin bölgeye saldırısında 4 kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 38 kişinin yaralandığı bildirilmişti. Kursk bölgesinde çatışmalar nedeniyle dün acil durum ilan edilmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, güvenlik yetkilileri ile Kursk bölgesindeki duruma ilişkin toplantı yapmış ve Rus hükümetinden sivillere desteğin sağlanması konusunda gerekli adımları atması talebinde bulunmuştu.