Ekol Haber'den Mete Ertunç Sevilir, Okan Buruk ile Fatih Terim'in Galatasaray'daki ilk iki yılını analiz etti. Futbolculuk dönemlerinin büyük çoğunluğunu da Galatasaray'da geçiren iki isimden Okan Buruk 12 yıl, Fatih Terim ise 11 yıl sarı-kırmızılı formayı terletti. Buruk, 12 yıllık süre boyunca 1 UEFA Kupası, 1 UEFA Süper Kupası, 7 Süper Lig şampiyonluğu, 4 Türkiye Kupası ve 3 Süper Kupa kazandı. Terim ise 11 sezonda 3 Türkiye Kupası ve 1 Türkiye Süper Kupası kazandı. Unutmadan, Buruk'un Galatasaray'daki futbolculuk kariyerindeki başarılarının yarısından fazlasını Terim'in takımında aldığını ekleyelim.

İLK İKİ YILDA NELER YAŞANDI?
İki isim Galatasaray'daki teknik direktörlük kariyerlerinin ilk iki yılında; 2'şer Süper Lig şampiyonluğu yaşarken Okan Buruk 1, Fatih Terim ise 2 Türkiye Süper Kupası kazandı. Öte yandan, ilk iki sezonunda iki teknik adam da Türkiye Kupası sevinci yaşayamadı.
Terim yönetiminde 1996-97 ve 1997-98 sezonlarında 68 lig maçı oynayan Galatasaray; 48 galibiyet, 7 yenilgi ve 13 beraberlik alırken, Okan Buruk yönetiminde ise 2022-23 ve 2023-24 sezonlarındaki 74 lig maçında 61 galibiyet, 6 mağlubiyet ve 7 beraberlik aldı. Terim yüzde 70, Buruk ise yüzde 82 oranında bir galibiyet yüzdesi elde etti.

02-12

GOL SAYILARI
Terim'li Galatasaray; 68 lig maçında, 176 gol atıp kalesinde 73 gol gördü. Sarı kırmızılılar, maç başına 2.59 gol ortalaması tutturdu ve kalesinde ise 1.07 oranında gol gördü.
Buruk'lu Galatasaray ise 74 lig maçında, 175 gol atıp kalesinde 53 gol gördü. Sarı kırmızılılar, maç başına 2.36 gol ortalaması tutturdu ve kalesinde ise 0.72 oranında gol gördü.

DERBİLERDE KİM ÖNDE?
İki isim yönetiminde Galatasaray'ın söz konusu sezonlarda Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor'a karşı ligdeki derbi istatistiği ise şöyle;
* Fatih Terim ilk iki yılında toplam 12 derbide; 2 galibiyet, 4 yenilgi, 6 beraberlik aldı ve 12 puan kazandı.
* Okan Buruk ise ilk 2 yılında toplam 12 derbide; 8 galibiyet, 2 yenilgi ve 2 beraberlik aldı ve 26 puan aldı.

03-13

AVRUPA 'FATİH'İ GALATASARAY
Fatih Terim'in ilk yılında Galatasaray, UEFA Kupa Galipleri Kupası'na 2'nci turda PSG'ye elenerek veda etti. Terim'le 1997-98 sezonuna UEFA Şampiyonlar Ligi 2'nci eleme turunda başlayan Cimbom, İsviçre ekibi Sion'u iki maçta da mağlup ederek gruplara kalmayı başardı. Şampiyonlar Ligi B Grubu'nda Borussia Dortmund, Parma ve Sparta Prag ile mücadele eden sarı-kırmızılılar, 6 maçta; 1 galibiyet, 1 beraberlik ve 4 yenilgi elde etti ve 4 puanla sonuncu olarak Avrupa'ya veda etti.

İLK YIL YOKTU
Okan Buruk yönetiminde ilk yıl Avrupa'da yer almayan Galatasaray, 2'nci yıl Zalgiris Vilnius, O. Ljubljana ve Molde'ye karşı 3 ön eleme turu oynayarak adını gruplara yazdırdı. Cimbom, B Grubu'nda Bayern Münih, Manchester United ve Kopenhag ile eşleşti ve grubu 1 galibiyet, 2 beraberlik ve yenilgi ile 3'üncü sırada tamamlayarak UEFA Avrupa Ligi bileti aldı. UEFA Avrupa Ligi son 16'ya yükselme play-off turunda Sparta Prag ile karşılaşan sarı kırmızılılar, rakibine elenerek Avrupa'ya veda etti.

YOUNG BOYS FACİASI
Öte yandan, araştırmayı sadece ilk 2 yıl ile sınırlandırmış olsak da, iki ismin 3'üncüsezon başlangıcını da merak edenler için Terim'in, 1998-99 sezonunun başında İsviçre ekibi Grasshoppers'ı 2 maçta da mağlup ederek üst üste 2'nci kez Şampiyonlar Ligi biletini kaptığını ancak Buruk'un 2'nci yılında bir başka İsviçre ekibi Young Boys'a iki maçta da yenilerek elendiğini eklemiş olalım.
Son olarak, iki ismin de Süper Lig'de 3. yıllarına 3'de 3 yaparak başladığını son bir bilgi olarak not düşelim.

2233333

"ÇIRAK, USTAYI GEÇMEZSE SANAT ÖLÜR"
Sir Alex Ferguson'un dediği gibi: "​İstatistik mini etek gibidir, çoğu şeyi gösterir ama asıl gösterilmesi gerekeni göstermez." Dolayısıyla; dönemin şartları, Süper Lig'in farklı zamanlardaki kalitesi, yabancı oyuncu sayıları ve takımların kadro değerleri gibi birçok faktörü unutmamak gerek.
Tüm bunlara rağmen kağıt üzerinde, ilk iki yılında Okan Buruk'un Galatasaray'ı, Fatih Terim'in Galatasaray'ına karşı az farkla daha iyi görünüyor. İki teknik adam, hücum anlamında oldukça benzer bir grafik çizmiş ancak Buruk'un savunma anlamında daha iyi bir performans gösterdiğini söylememiz lazım.
Kısacası Okan Buruk'un; gerek puan ile gol yüzdeleri ve gerekse Avrupa'da bir nebze daha iyi olduğunu söylemek çok da yanlış olmayacaktır. Nihayetinde çırak, ustayı geçmezse sanat ölür.