Çinli ve ABD'li yetkililerin açıklamalarına göre, karar Çin'i ziyaret eden ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Çin Dışişleri Bakanı ve Komünist Partisi Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Vang Yi arasına yürütülen 'Çin-ABD Stratejik Diyaloğu' toplantısında alındı.

GÖRÜŞME, BIDEN'IN ÇİN'E ZİYARETİNİN YOLUNU AÇABİLİR

Taraflar, görüşmede iletişim kanallarının açık tutulmasına yönelik çabalar kapsamında liderler arasında 'gelecek haftalarda' telefon görüşmesi planlandığını belirtti.
Görüşmenin, 5 Kasım'da yapılacak ABD başkanlık seçimlerinde aday olmayan Başkan Biden'ın görevini devretmeden önce Çin'e olası ziyaretinin yolunu açabileceği değerlendiriliyor.

BIDEN KENDİ DÖNEMİNİ ÇİN ZİYARETİYLE SONLANDIRMAK İSTİYOR

1972'de Çin Halk Cumhuriyeti'ni ilk kez ziyaret eden Richard Nixon'dan bu yana Jimmy Carter hariç tüm Amerikan başkanları Çin'i ziyaret etmişti. Biden'ın da başkan olarak kendi dönemini Çin ziyaretiyle noktalamak istediği ileri sürülüyor.
İki liderin 18-19 Kasım'da Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde düzenlenecek G20 Zirvesi'nde bir araya gelme ihtimali de dile getiriliyor.

CEPHE KOMUTANLARI YENİDEN GÖRÜŞECEK

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, Sullivan ve Vang, iki gün süren görüşmelerde ikili, bölgesel ve küresel meselelerde 'samimi, somut ve yapıcı' tartışmalar yaptı ve iki ülke liderlerinin Kasım 2023'te ABD'nin San Francisco şehrindeki zirvede vardıkları mutabakat doğrultusunda askeri iletişim, uyuşturucuyla mücadele, yapay zekâ güvenliği ve riskleri, yasa dışı göç ve iklim değişikliğiyle mücadele alanlarında işbirliği konusunda kaydedilen mesafeyi ve atılacak yeni adımları ele aldı. Çin tarafının açıklamasında da aynı ifadelere yer verildi.
Taraflar, görüşmede iki ülke orduları arasında iletişimin sürdürülmesinin önemini yineleyerek kesintiye uğrayan Cephe Komutanları Görüşmeleri'nin yakın gelecekte yapılmasında anlaştı.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ SORUNLAR

Sullivan, ABD'nin teknoloji alanında Çin'e yönelik kısıtlama ve yaptırımlarına ilişkin, gelişmiş Amerikan teknolojilerinin başka ülkelerce ulusal güvenliği tehdit edecek şekilde kullanmasını önlemek üzere ticareti ve yatırımları gereğinden fazla kısıtlamadan tedbirler almayı sürdüreceklerini vurguladı.
Çin'in adil olmayan ticaret politikaları ve piyasa dışı ekonomik uygulamalarına ilişkin endişeleri dile getiren Sullivan, Çin'de haksız yere gözaltına alınana ve ülkeden çıkış yasağı konulan kişilerin durumunun çözülmesini öncelik olarak gördüklerini belirterek ABD'nin 'evrensel insan hakları ve temel özgürlüklere bağlılığını' yineledi.
Sullivan, ayrıca Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarı korumanın önemini vurguladı ve Rusya'nın savunma sanayi temeline Çin desteğinin Avrupa ve Transatlantik güvenliğine verdiği zarardan duydukları endişeleri dile getirdi.
ABD'nin Pasifik'teki müttefiklerini savunmaya kararlı olduğunun altını çizen Sullivan, Çin'in Güney Çin Denizi'nde Filipinler'in "yasal deniz faaliyetlerine" yönelik "istikrarsızlaştırıcı müdahalelerinden" duyulan kaygıyı da ifade etti.
Taraflar, Kuzey Kore, Myanmar ve Orta Doğu'da yaşanan gelişmelere ilişkin ortak endişeleri de ele aldı.