Havalar soğuyor, vücudumuzu yeni mevsime hazırlamamız gerekiyor.  Vücut ısımızı yükselten içeçek ve gıdalar neler ile ilgili sorulara Ekol TV'de Oylum Talu sordu, Uzman Diyetisyen Sıla Bilgili Tokgöz açıkladı. Havaların soğuması ile birlikte düşen bağışıklığımız tekrar yükseltmek için zencefil tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Kış aylarında bağışıklığımızın yükselmesi konusunda Uzman Diyetisyen Sıla Bilgili Tokgöz şu bilgileri verdi:

ESKİDEN TIBBEN YAPILAN YÖNTEMLER ASLINDA DOĞRUYMUŞ

"Bağışıklığımızın düşmesinden sebeplerinden bir tanesi de ısımızın da çok düşmüş olmasından kaynaklanıyor. Yani ısımız çok düşmüş ise bağışıklığımız düşmüş oluyor ve enfeksiyonlara açık hale geliyor. Biz bunlar için bazı önlemler alabiliyoruz. Özellikle eski zamanlardan beri zencefil gibi kullanılan şeyler işimizi çok kolaylaştırıyor. Çocukluğumuzda zencefili karabiberi balla karıştırırlardı bize yedirirlerdi. Aslında bu yapılan şeyler çok da boşuna yapılmıyormuş. Büyüklerimiz çok eskiden bu yapılan şeyleri tıbben mekanizmayı bilmeden yapıyorlarmış. Yaptıkları bu yöntem çok da doğru şeylermiş."

Zencefilin didorellerden zengin olduğunu belirten Tokgöz, "Zencefili tükettikten sonra vücut ısınmaya bir yandan ısınmaya başlar. Dolayısıyla biz istiyoruz bağışıklığım yükselmesi için  kök zencefili rendeleyip yada tozda olabilir. Bunun çayını yapabilirler. Su kaynadıktan sonra ılımasını beklemek lazım. Soğuduktan sonra içilebilir" dedi.  

KIŞIN D VİTAMİNİ TAKVİYESİ YAPMAK GEREK

Dünyanın en büyük sorunlarından biri D vitamini D vitamini eksikliği vücutta neye yol açar. Son baharda kışta D vitamini için ne önerirsiniz? sorusu üzerine Uzman Diyetisyen Sıla Bilgili Tokgöz, D vitamini alımı çok fazla gıdada yok. Yumurta sarısı gibi gıda çok düşük. Türkiye şartlarında Mayıs ve Kasım ayında mutlaka takviye D vitamini dozunu almamız gerekiyor.

BAHARATLARI KULLANIRKEN YEMEK PİŞTİKTEN SONRA EKLEMELİYİZ

Bağışlılık sistemi yükseltmek için hangi baharatları tüketelim sorusuna ise Tokgöz: Mesela ıhlamuru çok sık tüketmeliyiz. Günde 3 defa ıhlamur tüketebilir. Karabiber, açı pul biber, Zerdeçal sofralarımızdan eksik etmemeliyiz. Tüketeceğimiz baharatları doğru kaynaklardan almak gerek. Baharatları yemek pişerken değil piştikten sonra kullanmalı."