Dünyanın en hızlı yayılan virüslerinden biri… Rahimde görülüyor… Tedavisi var ancak kadınların en büyük korkulu rüyası… HPV… Ya da resmi ismiyle İnsan Papilloma Virüsü… HPV öldürücü mü? Kanser mi? Ölümcül mü? Doç. Dr. İsmail Alay, Bu ve bunun gibi soruların cevabını Ekol Haber’in Youtube kanalına verdi. 

İşte Dr. Alay’ın özel röportajından satır başlıkları: 

GEÇ KALMAKTAN KORKUN

“HPV rahim ağzı kanseri önlenebilir bir kanser. Kanser olmaktan korkmayın, geç kalkmaktan korkun. Bu cümleyi HPV rahim ağzı kanseri vakalarında hep söylüyoruz. Çünkü rahim ağzı kanseri tarama programı olan önlenebilir bir kanser. HPV virüsü nedir diyecek olursanız, bunu genellikle dışında bir koruyucu protein kapsülü olan, tek başına yaşayamayan ancak canlılığını ve çoğalmasını canlı bir hücreye bulaştığında sürdüren, gözle görülemeyen varlıklar olarak açıklayabiliriz. HPV de bunlardan birisi ve rahim ağzı kanserine sebep olandır.” 

ASIL KANSER YAPAN ŞEY VİRÜS DEĞİL, TEMİZLENEMEMESİ

“HPV virüsü eşittir kanser demek değil. Bu bir virüs ve vücudumuza girer girmez hemen kanser yapmıyor. HPV virüsünün kadın genital bölgesiyle ilişkili kırktan fazla tipi var. Kadın genital bölgesinde cinsel ilişki esnasında oluşan küçük çatlaklar vasıtasıyla vücudumuza geliyor. Bu cinsel yolla bulaşan bir virüs olduğu için cinsel olarak aktif kadınların birçoğu hayatlarının belirli bir döneminde aslında bu virüse maruz kalabiliyorlar. Virüsün bulaşması demek hemen kanser olması anlamına gelmiyor. Neden? Çünkü virüs bulaştığında rahim ağzı hücrelerine yerleşebiliyor ve bağışıklık sistemimizi devreye giriyor. Bağışıklık sisteminin etkisiyle bu virüslerin yüzde 80’i bir yıl içinde vücuttan temizleniyorlar.”

RÖPORTAJIN TAMAMINI EKOL HABER’İN YOUTUBE KANALINDAKİ VİDEODA İZLEYEBİLİRSİNİZ…