Haziran'da Moskova yönetimine karşı isyan bayrağı açan Rus paralı asker topluluğu Wagner lideri Yevgeny Prigojin,Moskova'dan St Petersburg'a giderken düşen uçakta hayatını kaybederken, kendisine eşlik eden lejyoner grubunun diğer dört önemli isminin de birlikte can verdiği tahmin ediliyor.  Yevgeny’nin ölümünün ardından Wagner’in başına geçen isim Pavel Prigojin ile ilgili aramalar yapılmaya başlandı. Google arama motorlarında Pavel Prigojin kimdir? Pavel Prigojin kaç yaşında şeklindeki araştırmalar hızlandı. Peki Pavel Prigojin kimdir? Wagner nedir? İşte detaylar… 

508F3C40 F83B 4269 8685 Fab79D71059E

RUS WAGNER GRUBU NEDİR?
PMC Wagner olarak da bilinen Wagner Grubu, bir Rus paramiliter örgütüdür. Çeşitli şekillerde özel bir askeri topluluğu, bir paralı asker ağı veya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in fiili bir özel ordusu olarak tanımlanıyor. Grup, özel askeri müteahhitlerin resmi olarak yasak olduğu Rusya'da yasaların ötesinde faaliyet gösteriyor. Wagner Grubu'nun kendisi ideolojik olarak yönlendirilmese de, Wagner'in çeşitli unsurları neo-Naziler ve aşırı sağcı aşırılık yanlıları ile ilişkilendirilmiştir. Grup, 2014'ten 2015'e kadar kendi kendini ilan eden Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinin ayrılıkçı güçlerine yardım ettiği Ukrayna'daki Donbas'taki savaş sırasında dünya çapında üne kavuştu. Suriye, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'deki savaşlar, genellikle Rus hükümetiyle ittifak halindeki güçlerin yanında savaşıyor. Wagner ajanları konuşlandırıldıkları bölgelerde savaş suçları işlediler. Suçlamalar arasında sivillere yönelik tecavüz ve soygunlar ile suçlanan kaçaklara işkence yapılması yer alıyor.

Prigojin

PAVEL PRİGOJİN KİMDİR? 
Pavel Yevgenyevich Prigojin, 2023'ten beri Wagner Grubu'na liderlik eden Rus iş adamı ve paralı askerdir. Ünlü oligark ve paralı asker lider Yevgeny Prigojin’in oğlu. 25 yaşındaki Prigojin, babasının bir uçak kazasında ölmesinden bir buçuk ay sonra Wagner Grubu'nun lideri olarak babasının yerini aldı. 

1 Ekim 2023'te Yevgeny Prigojin’in vasiyetinin içeriği ortaya çıktı ve vasiyetinde tüm mal varlığını oğlu Pavel Prigojin’e bıraktı. Pavel Prigojin babasının işinin tek varisi oldu. 
Savaş Çalışmaları Enstitüsü'ne göre , Pavel Prigojin Ekim ayının başlarında Wagner Grubu'nun komutasını devraldı ve grubun Ukrayna'da savaşa dönmesi için Rusya Ulusal Muhafızları ile müzakere ediyordu. 
Pavel Prigojin, 18 Haziran 1998'de Prigojin ailesinde doğdu. Yevgeny Prigojin’e göre, oğlu askerlik hizmetine katıldı ve ardından babasının topluluğuyla bir sözleşme imzaladı . Pavel'in Amerikan askeri teçhizatı içindeki birkaç fotoğrafı yayınlandı; iş gezileri arasında Suriye ve Ukrayna toprakları da vardı. Wagner Grubu'nun bir parçası olarak keşif subayı ve drone operatörü görevlerini yerine getirdi ve Kara Haç madalyasıyla ödüllendirildi.