İlk olarak Haziran ayında Almanya'da görülen koronavirüs varyantı Covid XEC'in dünya genelinde hızla yayılmaya başladı. Uzmanlar üzerine basa basa uyarılarda bulunurken Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, değerlendirmelerde bulundu. 

"XEC ÇOK HIZLI BULAŞIYOR"

XEC varyantının resmi olarak Türkiye'de bildirilmediğini belirten Ceyhan "Covid bu şekilde devam ettiği sürece yeni varyantlarıyla ortaya çıkmaya devam edecek. Önemli olan şu,  grip bir mevsim hastalığıdır. Eylül sonu ekimin ortası gibi artışa geçer sonra mayısın ortasına doğru biter. Ve yaz döneminde grip görmeyiz. Dolayısıyla bu gördüğümüz varyantların  çok büyük bir çoğunluğu Covid aslında. Tabi okullar açılınca vakalar da artıyor. İşimiz zorlaşıyor. şimdiye kadar  bu tabloda gördüklerimizin çoğu covid diyorduk. Sonra bu vakalar grip mi yoksa Covid mi anlamak için test yapacağız. Gribin bir tedavisi var ama Covid’in henüz bir tedavisi yok.  Yeni bir pandemi değil bu, Covid pandemisi hala devam ediyor. Yeni gelişen varyantlarla artmalar gösteriyor. 2020 yılında ölümcül seyreden 3 varyant geçirdik. 2021 yılının ortalarında Omicron dediğimiz varyant çıktı. Bu tarihten sonra diğer varyantlar son derece nadir hale geldiği için genellikle bunlar Omicron varyantı. Risk grubunda olmayan kişilerde genellikle baş ağrısı, boğaz ağrısı, ateş, halsizlik ve ishal görüyoruz. Şu an da gelişen XEC varyantı,  çok hızlı şekilde bulaşıyor. Yeni çıkan varyant öncekilerden çok daha hızlı bulaşıyor. İlk defa haziran ayının sonunda Berlin'de görüldü. Çok kısa sürede ABD, Danimarka, Hollanda, Ukrayna, İngiltere'de yayıldı. 27 farklı ülke rapor etti" şeklinde konuştu. 

"DELTA YA DA ALFA İLE BİRLEŞİRSE ÇOK TEHLİKELİ"

XEC varyantıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan "Vakaların artık yüzde 17'si yeni varyantla ortaya çıkmaya başladı. Sonbaharla birlikte en dominant varyant oldu. Fakat bu varyantı tanımıyoruz. Çok kısa süre içerisinde çıktı. 2 tane varyanttan ortaya çıkmış çocuk gibi düşünebilirsiniz. Varyantların gelişimi hep böyle. Bu varyantların bu kadar gelişmelerin en büyük sebebi ülkeler arası seyahatlere ilişkin tedbir alınmaması. Biz bu virüslerin dolaşımını engelleyebilecek tedbirler almıyoruz. Bu beklenen bir durum.  Belirtiler arasında hiçbir fark yok. İnşallah dua edelim bu XEC varyantı, Delta ya da Alfa gibi öldürücü virüslerle bir araya gelip daha tehlikeli bir çocuk ortaya çıkarmasın" dedi. 

XEC HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELER? 

XEC varyantının diğer varyantlardan çok farklı olmadığına dikkat çeken Ceyhan "Bir hekim de bunu anlayamaz. Ancak test yapılması lazım. Önce hasta covid mi değil mi diye bakacaksınız. Covid ise ona göre varyant araştırması yapılacak. Test yapılmayınca varyant analizi yapılmıyor. Türkiye'de şimdiye kadar bildirilmemiş olması Türkiye'de olmadığı anlamına gelmiyor. Muhtemelen Türkiye'de de vardır. Ancak önlemler değişmiyor. Önlemler artık risk gruplarına yönelik. Onlar yanlarında N95 maskesi taşıyacaklar, el yıkama alışkanlığımızdan vazgeçmeyeceğiz. Okullarda özellikle ve işyerlerinde el temizliğini sağlayacağız. Hasta olanlar işe ya da okula 5 gün gitmeyecek. Yurt dışından gelen ve belirtileri taşıyanlara test yapılacak.  O test sonuçlanana kadar toplumdan uzak tutmak lazım" ifadelerini kullandı.