Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yabancı çalışan kayıtlarının artırılmasını hedefleyen kararla, belirlenen sektörlerde Türkiye'ye önemli hizmetler verebilecek kişilerin de izin muafiyet sürelerinde değişiklik yapıldı. İşte yabancı çalışanlara verilen izin muafiyetindeki değişikliklerin detayları...

BAŞVURU YÖNTEMLERİNDE FARKLI SÜREÇ İŞLETİLECEK

Bakanlıktan yönetmelik değişikliğine ilişkin yapılan açıklamaya göre, Uluslararası İşgücü Kanunu kapsamında düzenlenen çalışma izni muafiyeti, yabancılara izin alma yükümlülüğünden muafiyet sağlamayacak. Ancak başvuru yöntemi ve başvurunun değerlendirilmesine ilişkin farklı bir süreç işletilecek ve nihai olarak yabancılar için yine bir izin düzenlenecek.

O SEKTÖRLERE İZİN MUAFİYETİ KOLAYLAŞTIRILACAK

Çalışma izni muafiyeti kapsamında değerlendirilen yabancılar arasında bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler kapsamında çalışacaklar, akademisyenler, araştırmacılar, petrol ve doğal gaz arama ve çıkarma faaliyetlerinde çalışacak profesyoneller, gemi adamları, profesyonel sporcular, tur operatörü temsilcileri ve stajyerler gibi farklı gruplar yer alıyor.

YABANCI BASIN MENSUPLARI DA ÇALIŞMA İZNİ MUAFİYETİ KAPSAMINDA

İletişim Başkanlığının uygun görüşü olması kaydıyla daimi basın kartı kapsamında Türkiye'ye gelen yabancı basın mensuplarına da çalışma izni muafiyeti kapsamında çalışma imkanı verildi. Düzenleme ile uluslararası kamuoyu ve iletişimin tüm araç ve yöntemleri ile Türkiye'nin her alanda nitelikli temsilinin ve tanıtımının sağlanması suretiyle Türkiye markasının güçlendirilmesi amaçlanıyor.

SÜRE 6 AYDAN 3 YILA ÇIKARILDI

Değişiklikle ekonomik, sosyokültürel ve teknolojik alanlar ile eğitim konularında Türkiye'ye önemli hizmet ve katkı sağlayabilecekleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca bildirilen yabancılara verilen çalışma izni muafiyetinin azami süresi 6 aydan 3 yıla çıkarıldı.