Asgari ücret tespit komisyonunun toplanmasına kısa bir süre kaldı. Masada konuşulacak olan rakamlar ise belli olmaya başladı. Ana haber sunucusu Fatih Portakal ise canlı yayında hesaplamalar yaparak ortaya attığı rakam ise çok konuşuldu. Asgari ücrete yüzde 50 zam yapılması gerektiğini vurgulayan Fatih Portakal rakamın 30 bin 699 olduğunu söyledi. 

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK? 

Hali hazırda 17 bin 2 TL olan asgari ücrete ara zam yapılmadı. Milyonlarca kişinin aldığı asgari ücret gelen zamlar ve enflasyon karşısında günden güne eriyor. Vatandaşın gözü kulağı ise asgari ücrete gelecek olan zam oranında. Peki asgari ücret ne kadar olacak? 

AK Parti kulislerinde konuşulan rakamlar 23 ile 25 bin TL arasında. Vatandaşın beklentisi ise en az 27 bin TL civarı. Orta Vadeli Program’da öngörülen 2025 enflasyon zam mı ise yüzde 17.5… Eğer bu oranda bir artık yapılırsa asgari ücret 19 bin 977 TL olacak. Ancak bu ücretin kabul edilmesi de çok zor. 

Szc

ENFLASYON ORANINDA ZAM MASADA

Tüm alternatiflerin değerlendirildiği asgari ücret zammında bir diğer seçenek ise enflasyon oranında zam yapılması. Ara zam yapılmayan asgari ücrete enflasyon oranında yani yüzde 42 zam yapılması durumunda 17 bin 2 TL olan asgari ücret zammının 24 bin 142 TL olması da beklentiler arasında. 

FATİH PORTAKAL’DAN BOMBA TAHMİN: 30 BİN TL

Canlı yayında yaptığı açıklamasında vatandaşın asgari ücret zammı beklentisinin çok yüksek olduğunu söyleyen Fatih Portakal çok konuşulacak bir hesap yaparak rakam ve oran verdi. 

HESAP YAPARAK ANLATTI

Ama şöyle bir hesap yapın. 17 bin 2 TL olan asgari ücretin alım gücü 12 bin 514 liraya düşmüş. Burada yüzde 35'lik bir kayıp var. Bir kere bunu telafi etmek zorundalar.

"YÜZDE 80 ZAM YAPMAK ZORUNDA"

Yıl sonundaki enflasyonda yüzde 45 civarı diyorlar. Onu da eklediğinde en az yüzde 80 vermek zorunda.

2025 ASGARİ ÜCRET İÇİN '30 BİN 600 TL' ÇIKIŞI

O da 30 bin 600 TL yapıyor. Türk-İş'le Türkiye İşverenler Sendikası bu rakamda anlaşır mı peki? İşveren bu kadar çok verir mi? Onuda bilmek pek mümkün değil."

Kaynak: ekolhaber.com.tr