İsrail Ordu Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada Hamas’ın yeni liderinin son operasyonda öldürülmüş olabileceği belirtildi. Bununla birlikte sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarda Yahya Sinvar’ın cansız bedenine dair birtakım görseller dolaşmaya başladı. Küresel çapta yankı uyandıran olayın ardından Yahya Sinvar öldü mü? ve Hamas’ın yeni lideri Yahya Sinvar kimdir, kaç yaşında ve aslen nerelidir? soruları gündemde dolaşmaya başladı…

Yahya Sinvar B

YAHYA SİNVAR KİMDİR?

Yahya Sinvar, tam adıyla Yahya İbrahim Hasan el-Sinvar, Gazze Şeridi Mısır yönetimi altındayken 29 Ekim 1962 tarihinde Han Yunus mülteci kampında doğdu ve ilk yıllarını burada geçirdi.

Ailesi 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Al-Majdal Asqalan'dan (Aşkelon) sonra Gazze Şeridi'ne sığındı. Liseyi Han Yunus Erkek Ortaokulu'nda bitirdikten sonra Gazze İslam Üniversitesi'ne devam etti ve burada Arapça Çalışmaları alanında lisans derecesi aldı.

Yahya Sinvar ilk olarak 1982 yılında tutuklandı ve birkaç ay Far'a hapishanesinde yattı.

1988 yılında Sinvar iki İsrail askerinin kaçırılıp öldürülmesi ve İsrail ile işbirliği yaptığından şüphelendiği dört Filistinlinin öldürülmesi gerekçesi ile suçlandı. Aynı yılın Şubat ayında tutuklandı.

Sinvar cezasının 22 yılını çekmiş ve Hamas tarafından beş yıldır rehin tutulan IDF askeri Gilad Shalit için 2011 yılında yapılan esir değişimi kapsamında 1.026 kişi arasında serbest bırakılan en kıdemli Filistinli mahkûm olmuştur.

Mart 2021'de yapılan bir seçimde Hamas'ın Gazze şubesinin başkanı olarak ikinci bir dört yıllık döneme seçildi.

Gazze'deki en üst düzey Hamas yetkilisi olmasının yanı sıra Haniye'den sonra Hamas'ın en güçlü ikinci üyesi olarak görülüyordu.

Yahya Sinvar C

YAHYA SİNVAR ÖLDÜ MÜ?

Yahya Sinvar'ın Gazze'nin güneyinde gerçekleşen bir hava saldırısında ölmüş olabileceğinin değerlendirildiği belirtildi.

İsrail ordusunun açıklamasına göre söz konusu saldırıda 3 Hamas üyesi öldürüldü. Bu 3 kişiden birinin Sinvar olup olmadığı henüz doğrulanamıyor. İsrailli yetkililer söz konusu bölgedeki faaliyetinin sürdüğü aktarılıyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Sinvar'ın öldürüldüğü iddialarının ardından sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda Tevrat'tan alıntı yaparak "Düşmanlarınızı kovalayacaksınız ve onlar kılıçtan geçirilerek önünüzde düşecekler. Onları kovalayıp ortadan kaldıracağız" ifadesinde bulundu.

Twwit Ss

MOSSAD DUYURDU

İsrail Ulusal İstihbarat Teşkilatı MOSSAD'a ait olduğu düşünelen sosyal medya platformu X üzerinden yapılan paylaşımda Sinvar'ın öldürüldüğü duyuruldu.

HAMAS: ALGI OPERASYONUNA İTİBAR ETMEYİN

Hamas ise yaptığı açıklama ile İsrail'in algı operasyonu yaptığını, Sinvar'ın hayatta olduğunu ifade etti. "Medyada ve Sosyal Medyada Hareketimizin Liderleri ile İlgili Paylaşılan Haberler Hakkında Önemli Açıklama" başlılğıyla yapılan açıklamada, İsrail'e karşı yürütülen savaşın birçok cephede devam ettiği belirtildi.

Hamas açıklamasında "Siyonist İsrail, soykırım savaşını sadece askeri cephede değil medya savaşlarıyla da devam ettiriyor. Siyonist İsrail'in Hareketimizin Lideri Yahya Sinvar'ın şehid edildiği ile alakalı paylaştığı, algı operasyonu ve manipülasyon manevraları olan haberlere itibar edilmemesi, Hareketi ilgilendiren konularda Hareketin askeri ve siyasi sözcüleri ile resmi kanallarından paylaşılmayan hiç bir haberin dikkate alınmaması konusunda hassasiyet gösterilmelidir" ifadesinde bulundu.