CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ekol TV'ye özel açıklamasında ne dedi? CHP'nin cumhurbaşkanı adayı belli oldu mu? ABD, USS Abraham Lincoln isimli gemisini nereye gönderdi? ABD, sadece İran'ı mı hedef alıyor? 3. Dünya Savaşı tartışmaları nereye gidiyor? Nükleer savaş tehdidi ve boyutu nedir? Dünya gündemi ve Türkiye'nin dış politikasına dair güncel meseleleri Ekol Gündem'de ele alındı. Yasin Erçağlayan sordu, Gazeteciler Şaban Sevinç, Cem Küçük, Hasan Öztürk ve İsmail Dükel yanıtladı.

ABD, NÜKLEER SAVAŞ TEHDİDİNDE Mİ BULUNUYOR?

Şaban Sevinç: ABD en son nükleer programını 2022'de güncellediği haberi basında yer aldı. Sadece İran'ı sarmıyorlar, bakıldığında Türkiye'yi de Amerikan güçleri sardı. Dedeağaç, Girit'te Amerikan üsleri kuruldu. Kıbrıs Rum Kesimi'ne İngiliz destek grupları gönderildi. ABD'nin uçak gemisi zaten tek başına ordu gibidir. USS Abraham Lincoln isimli ABD gemisi gönderildi. Basra Körfezi'ne de yığınak yapmıştı. Bölgeyi kuşattığı söyleniyor. Diğer yandan Çin ile gerilim var. Askeri uzmanlar 3. Dünya Savaşı'na hazırlık olarak değerlendiriyor. Hakan Fidan da bu ifadeyi kullanmıştı.

Cem Küçük: Hava gücü ile İsrail ile kimse baş edemez. Ama deniz ve kara gücü ile işi zor. Lübnan denemişti ve barış istemişti. Olur da Suudi Arabistan veya Mısır da bir şey yapar diye Amerika bu gemiyi gönderiyor. Bu tek başına Orta Doğu'da birçok ülke ile savaşmaya yeter. Bu çok caydırıcı bir askeri üs. Bunu yapmasının tek nedeni İsrail'i korumak. Bir savaş çıktığında "Ne olur ne olmaz" diyor. Rus ve Çin gemileri gelir de İran'a destek verirse diye bu İsrail'i zorlar. Bu nedenle Amerika bu ikinci gemiyi gönderdi.

Batı'nın konvansiyonel silah gücü yüksek. NATO'nun silahları iyi. Rusya, Çin ve İran'ın o kadar iyi değil.

İsmail Dükel: 3. Dünya Savaşı'nın buradan çıkacağını sanmıyorum. Adresi Pasifik. ABD'nin burada olmasının tek nedeni İsrail'i korumak ve kollamak. Olası bir İran veya Lübnan'dan gelen saldırıya karşı İsrail'i korumak. Bu bugün için geçerli bir mesele. Asıl mesele yarın. ABD'nin Orta Doğu'yu şekillendirme projesi var. Orta Doğu yeni bir şekil alacak. 90'şı yılların ortasından itibaren haritalar yayınlandı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun başka ülkelere devredildiği haritalar yayınladılar. Sevr'de yapamadılar. Şimdi başka planlar devrede. İsrail orada tutulamazsa kanlar dökülecek, yeni haritalar kurulacak. Bunu 90'larda söylediler. 

Hasan Öztürk: Kuveyt için Saddam, "Doğal sınırımız" diyordu. Katar şehir devleti niteliğinde. BAE ise 7 şehrin oluşturduğu devletçik. Ürdün, Filistin'den bölünen bir yer. Irak'ta Bölgesel Kürt Yönetimi var. Kerkük ve Süleymaniye meselesi var. BOP denilen proje, İsrail'e tehdit oluşabilecek unsurları küçültüp parça haline getirmektir.  Erbakan da "İran'ı işgal ederlerse sırada Türkiye var demektir" derdi. ABD'nin gemileri neden burada? İsrail bizzat Amerika. Müttefik değil. İsrail dediğimiz devlet İngilizlerin kurduğu bir koloni devleti. Bizzat Amerika demek. Amerika, İsrail'i değil kendisini koruyor. Amerikalılar, "İsrail olmasa, onun gibi bir yapı kurar yine Orta Doğu'ya müdahale ederdik" şeklinde açıklama da yapmışlardı.

BAKAN ŞİMŞEK: "İSTİFA ETMEDİM"

(Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "İstifa etmedim. Dolaşıma koyulan senaryolar doğru değildir" şeklinde açıklama yaptı.)

Cem Küçük: AK Parti içerisinden birileri olmaz demiyorum. Geçmişte muhalif haberlere baktığımda "Bunu nereden biliyor" diyordum. Demek ki aralarından birileri söylüyordu. Bunu yapsalar tabiri caizse Erdoğan kafasını kopartır. 
Türkiye'de 2022'de 32 milyar dolar ihracat yapıldı, 22-23 milyar ithalat. Türkiye üretiyor. Şu an buğday ve fındığın para etmediği için şikayet ve protestolar var. Mehmet Şimşek ile ilgili  demek ki bir şeyler yolunda ve doğru gidiyor ki bu yalan haberler dolaşıyor.

İsmail Dükel: Hükümet çiftçiye 16 milyar TL destek verdi. 43 milyar TL çiftçiden vergi aldı. Verdiği desteğin 3 katını vergi olarak geri aldı. Çiftçi 3 katı kâr mı etti? Neden bu kadar vergi alındı? Domateste 1 milyon ton fazlalık var. Hükümet salça ihracatını sınırlandırdı. Bu da fazlaya neden oldu. Şubat ayında bu yasayı kaldırsa bu çiftçide sorun olmayacaktı. Ama bunu Mart'ta yaptı. Salça fabrikaları önceden çiftçiden alıp stoklarına koydular. Satamadığı için şu an çiftçiden domates alamıyor.

CHP'DEN KILIÇDAROĞLU HAMLESİ Mİ?

Şaban Sevinç: Kılıçdaroğlu'nun etkisini artırıp partide güç elde edebilmek için parti içinde kullananlar var. Kurultayı kaybetmiş olmayı içine sindirememiş görüntü veriyor. Bunların gerçekliği yok. Kılıçdaroğlu'nun tekrar genel başkanı olma durumu bana göre yok. CHP başarılı şekilde ilerliyor. 

ÖZGÜR ÖZEL'DEN EKOL TV'YE ÖZEL AÇIKLAMA

Şaban Sevinç: Buraya gelmeden önce Sayın Özgür Özel ile görüştüm ve Ekol TV'ye özel bir açıklama yaptı. Açıklamasında,  "Kemal Bey hariç eski başkanlarımızla Pazartesi günü buluşacağız. Önceki başkanlarımızdan tüzük için görüş ve öneri alacağım. Ankara'ya döndüğümde Kılıçdaroğlu ile de bir görüşme gerçekleştireceğim. Tarih net değil, kendisinden tüzük çalışmaları ile ilgili öneri alacağım" dedi.

"CHP'DE CUMHURBAŞKANI ADAYI BELLİ OLDU"

Şaban Sevinç: Partide karar vermesi gerekenler kararını vermiş. Güçlü bir kulise göre, Ekrem İmamoğlu cumhurbaşkanı adayı, Mansur Yavaş ve bir kadın partili ise cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olacak. Bu çok güçlü bir kulis. Mansur Yavaş'ın buna "Evet" deyip demediğini bilmiyorum. Yani önümüzdeki hafta bir seçim olsa CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, cumhurbaşkanı adayları ise Mansur Yavaş ve bir kadın partili.