CHP'nin içerisinde sorunlar devam ediyor. Kurultay'daki konuşma sonrası gerilen ortam Ekol Gündem programında ele alındı. Yasin Erçağlayan sordu, Bizim TV Genel Yayın Yönetmeni Şaban Sevinç , Kamuoyu Araştırmacısı Murat Sarı,  İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Yalçın Yılmaz ve gazeteci Nihal Bengisu Karaca cevapladı.

HİZBULLAH, KÖRFEZ ÜLKELERİNİ RAHATSIZ EDİYOR

Doç. Dr. Mehmet Yalçın Yılmaz: İsrail Lübnan'ı eritmek istiyor. Kendisine bir tehdit olmaktan çıkarmak istiyor. İran'ın Hizbullah üzerinde kurduğu baskıyı yok etmek istiyor. İsrail'e körfez ülkeleri de destek veriyor. Özellikle BAE destek veriyor. O bölgede İran'ın sesi olabilecek Hizbullah, Körfez ülkelerini rahatsız ediyor. Lübnan'da 3 unsur var. Maruniler(Hristiyan Araplar), Durziler, Hizbullah. Bunların belli bir düzeni var. İç savaştan beri bir düzen bulamamış bir ülke var. 

LÜBNAN'A NE OLACAK?

Bu kavgada İran'ın etkisini kırmak, İsrail'in ve körfezin işine gelebilecek bir Lübnan düzeni oluşturulmaya çalışılıyor. Geçtiğimiz ay, Durziler ile Hizbullah'ı karşı karşıya getirilecek bazı olaylar olmuştu. Bunu içeride çözdüler. İsrail'e karşı birlik görüntüsü verdiler. 

MANSUR YAVAŞ CHP'DEN AYRILIYOR MU?

Şaban Sevinç: Mansur Yavaş, Cumhurbaşkanı adayı olma hevesini söyledi. Son 2-3 aydır ağzından 2-3 kere duydum. CHP uygun görürse ve millet isterse Cumhurbaşkanı adayı olacağını belirtti. Mansur Yavaş'ın, kendi çevresinden çok bilinen bir siyasetçiden aldığım bilgiye göre, Mansur Bey, çalışmaları başlattı. Mansur Bey'in mutlaka aday olacağını, CHP'den aday olmazsa bile bağımsız olarak aday olacak. CHP Ekrem İmamoğlu'nu aday olarak gösterirse, karşısına Mansur Yavaş bi şekilde çıkacak. Bunu Mansur Bey'in çok yakınından biri söyledi. Bağımsız olur, İYİ Parti, Zafer Partisi, Yeniden Refah Partisi bir araya gelerek aday çıkarabilir. 

"MANSUR YAVAŞ'A AYIP EDİLMİŞTİR"

Murat Sarı: Sayın Erdoğan, Cumhurbaşkanı adayı olmazsa AK Parti'nin adayı kim olacak? Hiç bu tartışılıyor mu? Numan Kurtulmuş mu, Süleyman Soylu mu, Selçuk Bayraktar mı, Hakan Fidan mı? olacak. 

Mehmet Yalçın Yılmaz: CHP'nin neden gündeme geldiğini konuşuyoruz. Kongre tetikledi. Mansur Yavaş'ın oradaki çıkışını, Ekrem İmamoğlu'na karşı bir duruşunu gördük.

Murat Sarı: Mansur Yavaş'a ayıp edilmiştir, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu konuşturuyorsanız, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanını da konuşturacaksınız. Bütün belediye başkanları konuşmalıydı.

"SORUN PARİS OYUNLARINDA BAŞLADI"

Nihal Bengisu Karaca: Mansur Yavaş'ın rahatsızlığı, sadece Kurultay ile ilgili değil, Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları davetinde başladı. Mansur Yavaş önceden kendi gidişini ayarlamış, garip bir şekilde 'Biz davet ettik, Mansur Bey bizi kırmadı" gibi ifadeler kullanıldı. Mansur Yavaş, düzeltme yapma durumunda kalmıştı. Oradan devam eden rahatsızlık Kurultay'a yansıdı. Mansur Yavaş'ın siteminin geriye dönük bir hikayesi var.