Instagram'a getirilen erişim engeli kalıcı mı? CHP'de neler oluyor? Paris'teki İstanbul Evi'nin masrafları nasıl karşılanıyor? Yasin Erçağlayan sordu, 27. Dönem CHP Milletvekili Gürsel Tekin, Hukukçu Mücahit Birinci, CHP Parti Meclisi Üyesi Ali Haydar Fırat ve Gazeteci Nihal Bengisu Karaca yanıtladı. Programda öne çıkanlar ise şu şekilde:

SOSYAL MEDYA GÜVENİLİR Mİ?

(Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkede bazı kesimlerin WhatsApp üzerinden şiddet ve nefret yaydığını gerekçe göstererek, bu uygulamayı canlı yayında sildi.)

Nihal Bengisu Karaca: Maduro'nun şov yaptığını düşünüyorum. Sosyal medya tabii ki güvenilir değil. Ama Maduro'nun seçilip seçilmediği bile kanıtlanmadı. 

Gürsel Tekin: Eğer sosyal medyaya tepki verilecekse önce kendi yerli yazılım ve sosyal medyalarımız olmalı. Ama küresel ekonomi bu mecralarda toplanmış durumda.

Mücahit Birinci: Ulus devletler kural koyar ve şirketler buna uyar. Ama devletleşmiş gibi şirketlerden bahsediyoruz. Reklamları da bedava yapılıyor. Normalde ekranlarda ünlü araba markası söyleyemezken rahatça Instagram diyebiliyoruz.  Sosyal medya ile ilgili ulus devletlere diz çöktürme işinde biz geç kaldık. Örneğin Almanya bilişimle ilgili kanunu çok önce çıkardı.

Ali Haydar Fırat: İletişim çağında iletişim araçları ile savaşmak anlamsızdır, kaybedersiniz. Neden bizim ülkemizde değil de başka ülkelerde bu platformlar üretiliyor? Bu bizim geri kalmışlığımız ile ilgili. Örneğin yapay zeka ile ilgili yatırım yapmıyoruz. Sadece takip ediyoruz. Pasif kullanıcı konumundan çıkmadıkça mücadele edemeyiz. Geniş bir alandan bahsediyoruz. Ekonomi boyutu var. Sadece güvenlikten değil geniş çerçevede bakmamız lazım.

INSTAGRAM KAPATILDI MI YOKSA GEÇİCİ ENGELLENDİ Mİ?

Mücahit Birinci: Bu geçici bir tedbirdir. Kapatma değil. Topyekün bir kapatma değil. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, kendi kurallarına uymasını istiyor. Katalog suçları dışında da uygulanması gereken mahkeme kararları var.

PARİS'TE İSTANBUL EVİ GEREKLİ MİYDİ?

Ali Haydar Fırat: Şehirler kendilerini tanıtmak için buna ihtiyaç duyarlar. Murat Ongun'un açıklamasında da belirtildiği gibi koşulsuz bağışçıların fonu ile bu ev açılmıştır. Bağışçılar isterse belediye de isimleri veya şirketleri açıklayabilir. Belediye cebinden bir ödeme yapılmayacak kararı alındı.

Ülkemizin Cumhurbaşkanı NATO toplantısına 5 uçakla gidiyor. O zaman açlık ve sorun yok muydu? Son 6 aylık Külliye harcamaları açıklandı mı? Eleştirilere açık biri olarak bunu da sormak gerekir.

Mücahit Birinci: Bu fotoğraflar CHP'nin özetidir. Halk bu durumdayken bu görüntüler halkımızı rahatsız ediyor. Bizim annemiz beslenme çantamıza muz koyarken "Ya arkadaşlarına da ver ya da kimseye göstermeden ye" diye uyarırdı. Böyle bir milletin insanlarıyız. 

Gürsel Tekin: Ben böyle görüntüleri ve olayları eleştirdiğim için CHP'de 7 yıl mülteci ilan edildi. Bu doğru bir tutum değildir. CHP'nin geleneklerine uygun değildir. CHP Genel Başkanı'nın bundan sonraki süreçte buna izin verilmemeli.