Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, TBMM'den dünyaya seslendi. Filistin sorunu nasıl çözülecek? Orman yangınları ile mücadele nasıl olmalı? Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile ortak basın toplantısı düzenledi ve "Irak ve Türkiye arasında güvenlik mutabakat zaptı imzalandı" dedi. Türkiye ve Irak arasında yeni bir dönem mi? CHP'de aday tartışmaları nasıl alevlendi? Kılıçdaroğlu'na yönelik hakaretlere parti kanadı neden sessiz? Özgür İrade programında, Yasin Erçağlayan sordu, 27. Dönem CHP Milletvekili Gürsel Tekin, CHP PM Üyesi Ali Haydar Fırat, hukukçu Cem Kaya ve Gazeteci Nihal Bengisu Karaca yanıtladı.

MAHMUD ABBAS'IN TBMM'DEN DÜNYAYA SESLENMESİ

Gürsel Tekin: Türkiye olarak ev sahipliği yapmamız önemlidir. Hem Orta Doğu'daki dostlarımıza mesajdır hem de Filistin'in yalnız olmadığı konusunda dünyaya önemli mesajdır. Son 1 yıldır acımasız bir katliam var.

Nihal Bengisu Karaca: ABD'de Netanyahu konuştu ve alkışlarla karşılandı. Türkiye'de Mahmud Abbas konuştu ve alkışlarla karşılandı. Türkiye, Mahmud Abbas'ı ağırlayarak ve TBMM'de konuşmasını sağlayarak nerede durduğunu gösterdi.

Ali Haydar Fırat: Görüşme son derece önemlidir. TBMM'de sembolik değeri yüksek konuşma yaptı. Ama öncelikle İsrail'in ABD destekli bir planı var. Zaman zaman barış görüşmeleri gibi nedenlerle durduğu görülse de durmuş değil. Asıl amacı tüm Gazze Şeridi'ni ele geçirmektir. Dünyada da samimiyet sorunu var. Kınamakla yetinilen açıklamalar var. Ortak tavır sergilenmiş olabilseydi Gazze Şeridi'nde bu kadar insan hayatını kaybetmeyecekti. Kendi açımızdan eleştiri yapacak olursak da uzun süre ticareti durdurmadık. Başka iddialar da var. Başka ülkeler üzerinden ticaretin devam ettiğine ve elektriği bizim şirketlerin vermesi gibi...

Cem Kaya: Bombardımman haritası yayınlandı. Kıpkırmızı durumda. Yani bombanın değmediği yer kalmamış. "Güney'e gidin" dedi, katletti. "Okullara sığının" dedi, katletti. İran hani vuruyordu? Tek gidebileceği yer Lübnan'dı. Hedef Gazze değil. Lübnan'da liman patladı. Bir günde alev aldı. Birileri kulak çekti. Stratejik bir yer. Orayı halledecekler. Notu alındı.

ÇANAKKALE'DEKİ ORMAN YANGININDA SON DURUM

Ali Haydar Fırat: Valilik sorumluluğunda olan alan ama işbirliği yapıyoruz. Çanakkale'de orman yangını geniş bir alanda. Milletvekilimiz de orada. Zor bir bölge. Araçların müdahale etmesi zor bir bölge. Gece görüşlü iki helikopterle müdahale ediliyor. Kent merkezine doğru dumanın gelme durumu da var.

Gürsel Tekin: Son 5 yıldır değerlerimizi kaybediyoruz. Ben öğrenci iken orman işletmesinde çalışıyordum. Yasa neden değişti bilmiyorum. Ormana yakın köydeki bölgelerde yaşayanlar orman işletmesinin çalışanı olurdu ve ilk müdahaleyi onlar yapardı. Kırsal bölgelerde bu uygulama olsa ve sıcağı sıcağına insanlar müdahale etmiş olsaydı, sonra teknolojik araçlarla müdahale edilmiş olsaydı daha az yayılırdı. Bu yasayı yeniden hayata geçirelim. Zor bir şey mi? Neden yapmıyoruz?

NETANYAHU SOYKIRIMLA YARGILANACAK MI?

Ali Haydar Fırat: Netanyahu yargılanmalı. Ama yargılanacağını sanmıyorum. İsrail yalnız değil. Diasporası var. Türkiye olarak davaya müdahil olmamız önemli. Ama bizim ülkemizin bir sorunu var. Ne kadar içeride güçlü olsak da uluslararası alanda diplomasiyi ayağa kaldıracak bir gücümüz yok. Türk lobisi olmalı. Dünyada başarılı bilim insanlarımız var. Bu insanlarla iletişim kuramıyoruz. Dünya medya sistemine etki edecek ve iletişimde etki yaratacak kurum ve kuruluşları bir araya getirmeliyiz. Kendi iç sorunlarımızla uğraşıyoruz.

TÜRKİYE VE IRAK ARASINDA TERÖRLE MÜCADELE DÖNEMİ

Gürsel Tekin: Patronaj diğer ülkelerle de bu sorunu çözmeliyiz. Suriye ile tek başına sorunu çözmek yetmez. Türkmenler sorunu da var.

Nihal Bengisu Karaca: Türkiye'ye gelen ve vatandaşlık alamayan Türkmenler de var. Onların sorunları da var.

Cem Kaya: Türkmeneli'de ciddi mücadele var. Kimse bunu görmüyor. Siyasi cepheleşme vardı. 2022 sonu itibari ile Türkmen nüfusu birleşti ve 72 bin rey aldı. Bu önemlidir. Fakat yeni dönemde Türkmenleri ötekileştiren ve tanımayan icraatlar var. Yeni gelen Vali de Türkçe'yi yasakladı. Hakan Fidan da Türkmen liderlerle masada poz vererek "Buradayız ev yanınızdayız" mesajı vermişti. Sınır ötesi operasyon yine yapılacaktır. Bunu bilgiye dayanarak söylüyorum. Süleyman Şah kalesine sahip çıkamadık.

Ali Haydar Fırat: Mesele bir yere girmekten ziyade nasıl oradan çıkacağınızdır. Türkmen ve Kürtler arasında ortak yapı oluşmalı. Ulusal güvenliğimiz önemlidir. Rusya ve İran gerçeği var. Irak'ta ve Suriye'de nüfuzu en çok İran elde etti.

CHP'DE NELER OLUYOR?

(Kemal Kılıçdaroğlu ve İzmir eski Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in bir araya gelmesi)

Gürsel Tekin: CHP geleneğinde eski başkanına laf söylemek yoktur. 6-7 yıldır Kılıçdaroğlu ile iletişimim yok. Çünkü ben her şeyi eleştiririm. Ama Kılıçdaroğlu'na laf söylemem. Liderlerimiz kurumsal kimliğimizi temsil eden insanlardır. Parti yöneticileri buna asla izin vermemelidir. Eleştiri olabilir. Ama laf söylemeyi kabul etmem. Kılıçdaroğlu benim dışımda herkesi siyasete kazandırdı. Sayın Kılıçdaroğlu'nun emeği ile oldu bu kadro.

Türkiye'nin çok meseleleri var. Bağımlılık beka meselesi oldu. Ekonomik olarak ciddi dar boğazdayız. Bakanlık açıkladı, milyonlarca çocuğa Bakanlık bakıyor. Biz tutturmuşuz tüzük yapacağız diye. 101 yaşında siyasi partiyiz. 80 öncesi tüzüğünüzü alın, onaylatın geçin. Tüzük nasıl kongre tartışmasına dönüştü? Buna partinin izin vermemesi lazım. Memleketin bu kadar meselesi varken tüzük tartışması gereksizdir.

Nihal Bengisu Karaca: Tüzük çalışması neden kurultay tartışmasına dönüyor ki? Başarılar bu tartışmalarla gölgeleniyor. Bir an önce 4 yıl sonraki genel seçim sanki 1 yıl sonra olacak gibi davranan kişilerin bu kadar bu konuların nesnesi olmamalı. Yoksa "Tunç Soyer de mi aday? Mansur Yavaş, İmamoğlu'nu sevmiyormuş. CHP'de iki aday mı olacak?" cümleleri geçer.

"CHP'DE BAŞKANLIK SORUNU YOK"

Ali Haydar Fırat: Sayın Gürsel Tekin'in Sayın Kılıçdaroğlu'na yönelik hakaretlere partinin pasif kalması konusundaki eleştirisini kabul ediyorum ve daha aktif pozisyon alacağımı bildiriyorum. Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı olmasını istedim ve bundan pişman değilim. Eleştiri sınırları içinde haddi aşan açıklamalar yapması kabul edilemez. CHP'de genel başkanlık sorunu yok. Önümüzde genel seçim var. Buna hazırlanmalıyız.

Cem Kaya: Seçimlerde Kılıçdaroğlu kazansaydı bugün eleştirenler nasıl davranırlardı? Müzakereciler, mücadeleciler, Kemalistler, 10 Aralıkçılar, Mansur Bey'in ekibi, Ekrem Bey'in ekibi, Özgür Bey'in ekibi vs. Parçalanmış ekibe bakın. Kendi içinde kavga eden bir parti var. Kemal Bey normalde, "Merkepten adam olur senden olmaz" der mi? Naif adamı bu noktaya getirdiler. Kılıçdaroğlu tohumları ekmeseydi siz kazanabilir miydiniz? Sorgusuz sualsiz gösterdiğin adaya oy verirler miydi?