Ukrayna’nın 6 Ağustos'ta Rus toprağı olan Kursk’a başlattığı sınır ötesi saldırıların ardından Devlet Başkanı Volodimir Zelenski son duruma dair açıklamalarda bulundu. Rusya’nın batısına sınır ötesi operasyon düzenlediklerini kabul eden Zelenski, “Ukrayna ordusu savaşı düşmanın topraklarına taşıdı” ifadelerini kullandı.

Orduya teşekkür eden Zelenski, Rusya’daki operasyonu ülkenin en üst düzey askeri komutanı General Oleksandr Syrskyi ile görüştüğünü belirterek “Ukrayna, adaleti gerçekten yeniden tesis edebileceğini ve saldırgana gereken baskıyı uygulayabileceğini kanıtlıyor” diye konuştu.

Moskova’ya karşı Kiev’e destek olan ülkelere de teşekkür eden Zelenski, “Tüm ortaklarımıza teşekkür etmek istiyorum. Her hafta yaptırımların gerçekten etkili olduğunu ve bunları aşmaya çalışan herkesin dünya tarafından bir tepkiyle karşılaştığını hissetmek gerekiyor. Rus devletini daha da sınırlamak için yeni önlemler hazırlığındayız” dedi.

ABD’DEN KİEV’E YARDIM PAKETİ

Geçen hafta Yüksek Performanslı Topçu Roket Sistemi (HIMARS) için mühimmat, Stinger füzeleri ve 155 mm topçu mermilerini içeren bir ABD yardım paketi aldıklarını aktaran Ukrayna lideri, “Bu yardımın cephe hatlarında en hızlı şekilde hissedilmesi için zamanında lojistiği sağlamaya çalışıyoruz. ABD, Birleşik Krallık ve Fransa’dan uzun menzilli yetenekler konusundaki kararlarını da sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu güçlü kararlar, bizi adil bir barışa daha da yakınlaştıracaktır” ifadesinde bulundu.

NE OLMUŞTU?

Ukrayna’nın ilerleyişini durdurmakta zorlanan Rusya, “terörle mücadele” durumu ilan ettiği Kursk bölgesinden 76 binden fazla kişiyi tahliye etti.

Ukrayna ordusunun 6 Ağustos'ta Rus toprağı Kursk bölgesine başlattığı saldırılar sonrası iki ordu arasında şiddetli çatışmalar başlamıştı. Ukrayna askerlerinin bölgeye saldırısında 4 kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 38 kişinin yaralandığı bildirilmişti. Kursk bölgesinde çatışmalar nedeniyle dün acil durum ilan edilmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, güvenlik yetkilileri ile Kursk bölgesindeki duruma ilişkin toplantı yapmış ve Rus hükümetinden sivillere desteğin sağlanması konusunda gerekli adımları atması talebinde bulunmuştu.