Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın 916’ıncı gününde Kiev bu ayın başında Rus toprağı olan Kursk’a düzenlediği ve savaşın seyrini değiştiren operasyon devam ediyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sırskiy son yaptığı açıklamada Rusya'nın Kursk bölgesinde bugün itibarıyla 1294 kilometrekarelik alanı ve 100 yerleşim birimini kontrol ettiklerini açıkladı.

Sırskiy, başkent Kiev'de düzenlenen "Ukrayna 2024. Bağımsızlık" temalı forumda yaptığı konuşmada, ülkesinin Kursk'ta 3 hafta önce başlattığı askeri operasyonu değerlendirdi. Kursk'ta ilerlemeye devam ettiklerini belirten Sırskiy, 594 Rus askerini de esir aldıklarını duyurdu.

Sırskiy, "Şu anda yaklaşık 30 bin Rus askerin Kursk yönüne sevk edildiğini söyleyebiliriz. Bu rakam giderek artıyor. Düşman diğer yönlerden birliklerini geri çekmeye çalışıyor" diye konuştu.

ZELENSKY’NİN DOĞDUĞU ŞEHİR VURULDU

Bununla birlikte Moskova, haftanın başında Ukrayna'ya şimdiye kadarki en büyük hava saldırılarından birini düzenledi ve ülkenin yarısından fazlasını hedef aldı. Patlamaların bildirildiği şehirler arasında Sumi, Hmelnitsk, Mıkolayiv ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky'nin doğduğu Krıvıy Rih de var. Ukrayna Hava Kuvvetleri, tüm ülkenin balistik silah saldırısı tehdidi altında olduğunu açıkladı.

UKRAYNA’NIN ENERJİ ALTYAPISI HEDEF ALINDI

Rusya; Kiev, Lviv, Harkov ve Odessa bölgeleri de dahil olmak üzere Ukrayna genelindeki elektrik santrallerini ve enerji altyapısını vurmak amacıyla uzun menzilli hava ve deniz tabanlı hassas silahların kullanıldığı açıklarken, Ukrayna da Batılı müttefiklerinden tedarik ettiği F-16 savaş uçaklarını ilk kez Rusya'ya karşı kullandı.

UKRAYNALI PİLOTLAR UZUN SÜREDİR EĞİTİM ALIYOR

Belçika, Danimarka, Hollanda ve Norveç'in taahhüt ettiği yaklaşık 85 adet F-16 savaş uçağının ilk kısmı ağustos ayının başlarında Ukrayna'ya ulaştı. Ukraynalı pilotlar F-16'ları kullanmak için uzun süredir eğitim alıyor. F-16'lar Ukrayna hava sahasını Rus saldırılarına karşı savunabiliyor, insansız hava araçlarını düşürebiliyor ve kara birliklerine destek sağlıyor.

ZAFER PLANI, ABD'YE SUNULACAK

Öte yandan Zelensky, Bağımsızlık Günü öncesi düzenlediği basın toplantısında dünya basınında yankı uyandıran bir açıklamada bulundu. Ukraynalı lider, Moskova ile savaşı sonlandırmaya yönelik planlarını Washington’a sunmaya hazır olduklarını söyledi. Bu planı “zafer planı” olarak tanımlayan Zelensky, Rus toprağı Kursk’a olan operasyonunun bu planın “bir parçası” olduğunu söyledi.

Zelensky, planına dair detay vermekten kaçınsa da dört aşamalı olduğunu ve sınır ötesi bir nokta olan Kursk’a operasyonla başladığını söyledi.

“Kursk, zafer planımızın birinci aşaması. Bunu iddialı bulabilirsiniz ancak bu çok önemli bir plan” diye konuşan Zelensky’nin açıklamalarına göre planın ikinci aşaması ise Ukrayna’nın güvenlik altyapısını korumaya yönelik olacak. Üçüncü aşamada ise Rusya’ya savaşı diplomatik bir şekilde sonlandırmaya yönelik güçlü bir paket sunulacak. Dördüncü aşama ise tamamen ekonomi odaklı olacak.

Ayrıca Ukrayna lideri, Başkan Joe Biden’ın yanı sıra planını 5 Kasım’daki başkanlık seçimlerinin önde gelen adaylarından Kamala Harris ve Donald Trump ile de paylaşacağını söyledi.