Dünyanın en büyük kompozit fuarlarından biri olan 6. Uluslararası Kompozit Fuarı "MEET4COMPOSITE", İstanbul Kongre Merkezi'nde kapılarını açtı. 12 Ekim’e kadar devam edecek etkinliğe, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ve Kompozit Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Barış Pakiş gibi önemli isimler katıldı. Fuar, 100’den fazla firma ve 20’den fazla ülkeden yaklaşık 10 bin yerli ve yabancı katılımcıyı ağırlıyor.

STRATEJİK BİR SEKTÖR

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar, kompozit sektörünün sanayinin geleceğini şekillendiren bir malzeme olduğunu vurguladı. Günümüzde sürdürülebilirlik ve yenilikçilik üzerine yoğunlaşan rekabet anlayışı çerçevesinde kompozit teknolojilerinin öne çıktığını belirtti. Ar, "Türk kompozit sektörünün dünya ortalamasının üzerinde büyümesi, sektöre yapılan yatırımların doğal bir sonucudur," dedi.

HEDEF 1 MİLYAR DOLAR

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç ise, İstanbul’un dünya kompozit sektörü için önemli bir merkez haline geldiğini söyledi. Türkiye’nin bu sektörde büyük bir potansiyel barındırdığını belirten Avdagiç, ihracatın 800 milyon dolar seviyelerinde kalmasına rağmen hedeflerinin bu rakamı milyar doların üzerine taşımak olduğunu vurguladı.

20 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Kompozit Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Barış Pakiş, Türkiye’de yaklaşık 1000 firmanın kompozit sektöründe faaliyet gösterdiğini ve 20 bin kişiye istihdam sağlandığını belirtti. 2023 yılında Türk kompozit pazarının büyüklüğünün 3 milyar dolara ulaştığını da sözlerine ekledi.

GLOBAL BÜYÜME HEDEFİ YÜZDE 10.8

Barış Pakiş ayrıca, global kompozit pazarının 2028 yılında yüzde 10,8 büyüyerek 181,7 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini belirterek, Türk kompozit sektörünün bu pazardan daha fazla pay alabilmesi için çalışmalarını hızlandırdıklarını söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi