2025 yılına az bir zaman kala asgari ücret zam oranına dair öngörüler artarken, vatandaşlar, bir an evvel asgari ücret zam oranının açıklanmasını istiyor. Ancak komisyon Aralık ayında toplanacak. Asgari ücret zam beklentisinde, asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? İşçi kesimi asgari ücrete ne kadar zam bekliyor? Kulislerde asgari ücret için hangi rakamlar konuşuluyor? Asgari ücret zammı ne kadar olacak? işte detaylar…

Para Stok Turk Lirasi Getty 1853

2025 ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLACAK?

2024 yılında Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılmadı. Bu nedenle işçiler minimum zam beklentisi yüzde 40 oranını buldu. Ancak asgari ücret zammı için şimdiden farklı senaryolar konuşuluyor.

Hükümetin asgari ücrete 2025 yılı için öngörülen yüzde 17.2’lik enflasyon oranı kadar zam yapmayı planladığı kamuoyuna bildirilmişti. Eğer bu yönde artış yapılırsa asgari ücretin 20 bin TL civarında bir maaş ortaya çıkıyor. Eğer 12 aylık TÜFE oranında artış yapılırsa o da yüzde 40 oranın aşabilir. Temmuz ayında ara artışın olmaması nedeniyle asgari ücrete yüzde 40-60 arası zam yapılması ihtimali bekleniyor. Asgari ücrete yapılacak olan zam oranlarının Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tutumuna tabi olacak. Ancak son kararı Cumhurbaşkanı belirleyecektir.

DEUTCHE BANK ASGARİ ÜCRET ZAM BEKLENTİSİ NE KADAR?

Bazı ekonomistler zammın enflasyonu tetikleyeceği için daha düşük tutulacağını dair öngörülerde bulunmuştu. Almanya’nın önde gelen bankaların Deutche Bank, asgari ücret zam beklentisini açıkladı. Almanya’nın önde gelen bankalarından Deutche Bank, geçtiğimiz günlerde milyonlarca asgari ücretliyi ilgilendiren bir tahminde bulunmuştu. Deutche Bank yeni yılda asgari ücretin yüzde 25-30 arasında artmasını beklediklerini duyurdu. 

Yeni saptanacak ücretin ele geçeceği 1 Şubat 2025’e dek dört aylık süre olduğu dikkate alındığında emekçinin mevcut gelirinin iyiden iyiye dibe vuracağı aşikâr. 10 milyona yakın asgari ücretli 1 Ocak 2025’ten geçerli olacak zamlı parayı 1 Şubat 2025’te alacak.

Thumbs B C 74E32F99A89456134Bc67

ASGARİ ÜCRET 24 BİN TL Mİ OLACAK?

Asgari ücret zammında enflasyon verileri de etkili oluyor. Orta Vadeli Program'da 2024 sonu enflasyon tahmini yüzde 41,5 olarak hedeflendi. Bu tahmin doğrultusunda, asgari ücrete enflasyon oranında bir artış yapılırsa, çalışanların maaşı 7 bin 56 lira artış gösterecek. Net asgari ücret 24 bin 58 liraya, brüt maaş ise 28 bin 303 liraya artacak.

Nakit

2025 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

2025 asgari ücret zam beklentisinde yüzde 35 ile 40 aralığında olacağına yönünde de öngörüler bulunuyor. Peki 2025 asgari ücret ne kadar olacak?

İşte asgari ücret tahminleri ve zamlı rakamlar:

Yüzde 25: 21 bin 252 lira

Yüzde 30: 22 bin 102 lira

Yüzde 35: 22 bin 952 lira

Yüzde 40: 23 bin 802 lira

Yüzde 45: 24 bin 652 lira

Yüzde 50: 25 bin 503 lira

Bakan Isikhan Issizlikle Mucadel

BAKAN IŞIKHAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI, NE DEDİ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan 2025 yılı asgari ücretine ilişkin ilk açıklamada bulundu. Asgari ücret sürecinin erken başladığını söyleyen Işıkhan, "Cumhurbaşkanımızın sıklıkla vurguladığı gibi, vatandaşların yaşam standartlarını yükseltmek için politikalar geliştiriyoruz. Bakanlık olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Asgari ücret konusunda hükümet olarak tek başımıza karar vermiyoruz. Aralık ayının başında işçi ve işveren temsilcileri ile görüşmelere başlayacağız. İş gücünün taleplerini karşılayacak oranları kapsamlı bir şekilde değerlendirerek, asgari ücret tespit komisyonu ile birlikte belirleyeceğiz. Maksimum faydayı sağlayacak bir asgari ücret belirlemeyi amaçlıyoruz’’ dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan'dan asgari ücretin 2024 yıl başında yüzde 49 zam ile 17 bin 2 TL olarak uygulandığını ifade ederek, ‘‘Temmuz 2024’te yıl ortasında asgari ücrete zam yapılmamıştı. Geçen yıl asgari ücret görüşmeleri döneminde Bakan Işıkhan, 2024’te asgari ücrete tek zam olacağını yönelik açıklamalarıyla öne çıkmıştı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu her yılın Aralık ayında dört toplantı yaparak yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirliyor" şeklinde belirtti.

Money

ASGARİ ÜCRET KOMİSYON NE ZAMAN TOPLANACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu henüz önümüzdeki yıl uygulanacak zam oranlarına ilişkin çalışmalara başlamadı. Ancak her yıl Aralık ayında toplandğı biliniyor. Yeni yıldan önce işveren, işçi sendikaları görüşmeleri yapıldıktan sonra asgari ücrete ilişkin beklentiler ortaya çıkacak ve değerlendirmeler sonucunda karar verilecek.

Avukatlık-2

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN YAPILACAK?

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmaları sonrası 2025 yılında uygulanacak asgari ücret zammı belli olacak. Görüşmeler başladığı zaman asgari ücrete yapılacak zam oranları da ortaya çıkacak.