Ekonomi

2025 EMEKLİ ZAMMI | Rakam şimdiden yüzde 8.92’yi gördü! İşte emekli zammında yeni senaryo

Milyonlarca emeklinin merak ettiği emekli maaş senaryoları şimdiden ortaya çıkmaya başladı. Üç aylık enflasyon verilerine göre yüzde 8,9'luk bir artış gerçekleşti. Bu bilgiler doğrultusunda, emekli maaşının ne kadar olacağı merak edildi. Peki 2025 emekli maaşında son durum ne? İşte yanıtı...

Abone Ol

Enflasyonun düşüş ivmesi devam ederken, 2023 yaz aylarından bu yana ilk kez yıllık enflasyon yüzde 50'nin altına indi.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, eylül ayında tüketici fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49,38 arttı. Posta.com'da yer alan habere göre, Aylık enflasyon ise yüzde 2,97 olarak gerçekleşti. Böylece, yıllık enflasyon üç yıl aradan sonra ilk kez politika faizinin altına gerilemiş oldu. Eylül ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 50,4 ile diğer konaklama hizmetlerinde (öğrenci yurtları) görülürken, en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 4,31 ile diğer kişisel aksesuarlarda yaşandı.

"VATANDAŞIN REFAHI ARTIRILACAK"

Enflasyon rakamlarını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyondaki düşüşe dikkat çekerek, "Haziran ayında başlayan dezenflasyon süreci devam ediyor" dedi. Şimşek, "Bu dönemi, gelecek yılın ikinci yarısında başlayacak ve enflasyonda kalıcı düşüş sağlayarak tek haneye ulaşacağımız 'istikrar dönemi' takip edecek.Tüm politikalarımızı fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda kararlılıkla sürdürüyoruz. Enflasyonu düşürmek, sadece hayat pahalılığı sorununu çözmeyecek, aynı zamanda vatandaşın refahını kalıcı şekilde artıracak" diye konuştu.

EMEKLİ ZAMMI BEKLENTİSİ

Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, emekli maaşlarına yapılacak zam oranları da netleşmeye başladı. Temmuz, ağustos ve eylül ayları verilerine göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 8,92 zam almayı garantiledi.Önümüzdeki 3 ayda enflasyon her ay yüzde 2 seviyesinde gerçekleşirse zam oranı yüzde 15-16 civarında olacak. Aylık enflasyon yüzde 1,5 seviyesinde kalırsa ocak ayı zammı yüzde 14 civarında olabilir.
 

MEMUR KESİMİ İÇİN ZAM FARKI

Memur ve memur emeklilerinin zam oranı toplu sözleşme hükümlerine göre belirleniyor. 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında ise yüzde 10 zam yapılacak.İlk altı aylık enflasyon verilerine göre, yüzde 8,46 oranında fark oluştu ve temmuz ayında memur maaşları yüzde 19,31 oranında artırıldı.