Yaşam

9 ayda 2 milyonun üzerinde imza toplandı. 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü öncesi rakamlar

Change.org Türkiye, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü öncesinde 2024 yılı verilerini paylaştı. Buna göre 2024 yılında 9 ayda 2 milyonun üzerinde imza hayvan hakları için toplandı. Sokak hayvanlarının toplatılmasına karşı yasaların iptali ve hayvana şiddete daha ağır cezalar verilmesi talepleri öne çıktı.

Abone Ol

Change.org Türkiye, Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla 2024 yılında hayvan hakları konusunda başlatılan kampanyaların verilerini açıkladı. Yılın ilk 9 ayında hayvan haklarıyla ilgili başlatılan 330 kampanyada toplam 2 milyon 39 bin 292 imza toplandı. Bu kampanyalarda halkın en büyük talepleri arasında, sokak hayvanlarının toplatılmasını öngören yasaların iptali ve hayvana şiddete karşı daha caydırıcı cezalar verilmesi bulunuyor.

ÇIKAN YASA BÜYÜK TEPKİ ÇEKTİ

2024'te en çok imza toplayan kampanyalardan biri, sokak hayvanlarının toplatılmasını ve uyutulmasını öngören yasa tasarısına karşı yapılan kampanyaydı. Bu yasa, Didem Kurtoğlu tarafından başlatılan ve 450 bin imzaya ulaşan bir kampanyayla geri çekilmesi için büyük bir kamuoyu oluşturdu. Yasanın ötanazi içeren maddesi kamuoyunun tepkisiyle değiştirildi, ancak sokak köpeklerinin öldürülmesi ihtimali tartışmaları devam ettiriyor.

HAYVANA ŞİDDETE AĞIR CEZALAR TALEP EDİLİYOR

Hayvana şiddet olaylarına karşı verilen cezaların yetersiz bulunması, birçok imza kampanyasının başlatılmasına neden oldu. Aysima Yusupov’un başlattığı ve 50 binden fazla imza toplayan kampanyada, hayvana şiddet ve tecavüz olaylarına hapis cezasının artırılması talep edildi. Yasaların değiştirilmesi ve Anayasa'ya hayvan hakları maddelerinin eklenmesi, en çok desteklenen talepler arasında yer aldı.

Manisa'da yavru kedilere uygulanan şiddet de büyük bir tepkiyle karşılandı. Olayla ilgili başlatılan kampanya, 16 bin kişinin desteğiyle sonuçlandı ve fail 3 yıl 9 ay hapis cezası aldı. Bu ceza, hayvan hakları savunucuları tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı.

Hayvan haklarıyla ilgili en fazla imza toplanan kampanyalar arasında, sokak hayvanlarının toplatılmasına karşı olanlar ve hayvana şiddetin cezalandırılması talepleri ön plana çıkıyor. İşte Change.org Türkiye üzerinde en çok imza toplanan kampanyalar: 

  1. Katliama, Barınaklara Toplamaya Hayır! #YasayıGeriÇek 446.453 imza

  2. Kedi Katili İbrahim Keloğlan Tutuklansın #ErosiçinAdalet327.693 imza

  3. Hayvana Şiddet ve Tecavüze Hapis Yatarı Olan Cezalar Verilsin 50.759 imza

  4. Sayın Cumhurbaşkanı, Lütfen Leblebi’nin Gözlerine Bakın ve Yasayı Veto Edin 49.647 imza

  5. Eyüp’te kedileri kezzapla yakan kişi tutuklansın. En ağır şekilde cezalandırılsın! 44.672 imza

  6. Şanlıurfa'da köpeklere yaşatılan vahşeti durdurun! 22.728 imza

  7. Anayasa Mahkemesi, Hayvanların Katliamının Önünü Açan Yasayı İptal Etsin! 21.581 imza

  8. Mutlu'nun Tecavüzcüsü Bulunsun! #GölbaşındaTecavüzVar 20.168 imza

  9. Niğde Barınağındaki Katliam Araştırılsın ve Sorumlular Yargılansın 18.579 imza

  10.  Hayvanlar değil, failler başıboş! Hayvana tecavüz ve şiddetin cezasını artırın! 17.579 imza