ABD’de merakla beklenen başkanlık seçimlerine tam 66 gün kaldı. Adaylar seçmenlere kendilerini yakın göstermek ve güven oyu alabilmek için ellerinden geleni yapıyor. Demokrat Parti’nin başkan adayı Kamala Harris, her seferinde orta sınıf bir aileden geldiğini konuşmalarında vurguluyor. Ancak Harris ile ilgili daha önce hiç duyulmamış bir bilgi ortaya çıktı: Başkan yardımcısı üniversitede okurken popüler fast food zinciri McDonald’s’ta kasiyer olarak çalışmış…

ORTA SINIF BİR AİLEDE BÜYÜDÜ

Harris geçtiğimiz hafta sonu, Las Vegas’taki mitinginde yeni kampanya filmini yayımladı. Bu filmde Harris’in McDonald’s’ta çalışmış olmasına da vurgu yapılarak “Orta sınıf bir evde büyüdü. Çalışan bir annenin kızıydı. Diplomasını alırken McDonald's'ta çalıştı" ifadesinde bulunuluyor. Harris, üniversitede okurken masraflarını karşılayabilmek adına ünlü restoran zincirinde çalıştığını söyleyerek orada kazandığını deneyimin Kaliforniya başsavcısı, senatör ve hatta başkan yardımcısıyken bile kendisine fayda sağladığını vurguladı.

SEKİZ AMERİKALIDAN BİRİ ÇALIŞMIŞ

Harris’in bu açıklaması McDonald’s tarafından da cevapsız kalmadı. Şirket, şaşırtıcı bir iddia ortaya atarak her sekiz Amerikalıdan birinin hayatının bir döneminde McDonald's'ta çalışmış olduğunu öner sürdü.  Şirket, Amerikalı yetişkinlerden oluşan bir örneklemle yaptığı ankette, insanların yüzde 14'ünün zincirde çalıştığını ya da halen çalışmakta olduğunu tespit ettiğini belirtti.

"TRUMP DONDURMA MAKİNESİ BİLE ÇALIŞTIRAMAZ"

Bununla birlikte Harris’in başkan yardımcısı adayı Tim Walz, perşembe günü sendika üyelerine yaptığı konuşmada Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump’ın kendini halktan biri olarak görmediğine dikkat çekerek “Donald Trump'ı McDonald's'ta çalışırken, dondurma hazırlarken ya da başka bir şey yapmaya çalışırken hayal edebiliyor musunuz? O bir dondurma makinesini çalıştıramaz” diye konuştu.

KİMLER GELDİ KİMLER GEÇTİ

Aslında Harris, McDonald’s’tan yolu geçmiş tek popüler isim değil. McDonald's üniformasını Jeff Bezos, Lin-Manuel Miranda, Pharrell Williams, Shania Twain ve eski başkan yardımcısı adayı Paul Ryan gibi başka ünlüler de giydi. Harris'in McDonald's'ta tam olarak ne zaman çalıştı bilinmiyor. Reklamda bunun diplomasını alırken olduğu söyleniyor ancak lisans ya da hukuk fakültesi yıllarında olup olmadığı belirtilmiyor. Kalmanovitz Emek ve Çalışan Yoksullar İnisiyatifi'nin yönetici direktörü olan Georgetown tarih profesörü Joseph McCartin, “Amerika Birleşik Devletleri'nde pek çok insan çalışma hayatına bu tür işlerle başlıyor. Elbette pek çok insan bu işlerde uzun süre kalıyor ve ailelerini büyütüyor ya da büyütmeye çalışıyor ve bu sektörde çalışmış olan herkes için, bence bu onlara Kamala Harris ve onun yükselme yolunda neler yaşadığı hakkında bir şeyler anlatıyor" diye konuştu.