Dünya

ABD’li siyasilerden asırlık başkana kutlama: Jimmy Carter 100 yaşında!

ABD’nin 39’uncu Başkanı Jimmy Carter, 100’üncü yaşını kutlayarak ülkenin bir asır yaşayan ilk başkanı oldu. Başta ABD Başkanı Joe Biden olmak üzere Amerikan siyasetinde görev yapmış eski başkanlardan Barack Obama ve George Bush gibi isimler de Carter’ın doğum gününü kutlarken, 5 Kasım’daki başkanlık seçiminde Demokrat Parti’nin adayı olan Kamala Harris de paylaştığı video mesaj ile Carter’ın yeni yaşını tebrik etti.

Abone Ol

ABD'nin 39’uncu Başkanı Jimmy Carter 100’üncü yaşına girerken, ülkede bir asır yaşayan ilk başkan oldu. Ülkenin önemli başkanlarından biri olarak kabul edilen Carter, ömrünün 80 yıldan fazlasını geçirdiği Georgia eyaletinin Plains kentinde yeni yaşını kutladı.  Başta ABD Başkanı Joe Biden olmak üzere Amerikan siyasetinde görev yapmış eski başkanlardan Barack Obama ve George Bush gibi isimler de Carter’ın doğum gününü kutlarken, 5 Kasım’daki başkanlık seçiminde Demokrat Parti’nin adayı olan Kamala Harris de paylaştığı video mesaj ile Carter’ın yeni yaşını tebrik etti.

“MORAL KAYNAĞIMIZ OLDUNUZ”

Biden, Carter için Beyaz Saray'dan paylaştığı videolu mesajında, "Siz her zaman ulusumuz ve dünya için moral kaynağı oldunuz, Jill, ben ve ailemiz için sevgili bir dost oldunuz” ifadelerine yer verdi. Mesajında Carter'ın, geçen yıl 96 yaşında ölen eşi Rosalynn Carter'a da yer veren Biden, eski başkanın ülke demokrasisine yaptığı katkılardan övgüyle bahsetti.

Loading...

"HİZMETİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM"

ABD’nin 44’üncü Başkanı Barack Obama ise mesajında “Başkan Carter! Dostluğunuz, temel nezaketiniz ve inanılmaz hizmet eylemleriniz için teşekkür ederim. İyi ki doğdunuz. Michelle ve ben bu ülke için yaptığınız her şeyden dolayı minnettarız” dedi.

“DÜNYA SİZİN LİDERLİĞİNİZDEN DOLAYI İYİ DURUMDA”

Harris ise “İyi ki doğdunuz Başkan Carter. Dünya sizin liderliğinizden, yaptıklarınızdan, barışa ve demokrasiye bağlığınızdan dolayı çok daha iyi bir durumda. Ülkemize katkılarınızdan ötürü teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Loading...

DIŞ POLİTİKADA ÖNEMLİ BİR İSİM

ABD'nin, Ortadoğu sorunları gibi hassas konular dahil dış politikasında önemli yönlendirmelerde bulunan Carter, 56 yıl önce geri döndüğü Plains'teki evinde yaklaşık bir buçuk senedir bakım altında yaşamını sürdürüyor.

NOBEL BARIŞ ÖDÜLLÜ BAŞKAN

1977-1981 yıllarında 39'uncu Başkan olarak görev yapan Carter, şimdiye kadar "en uzun yaşayan ABD Başkanı" unvanına sahip. Yaşamı boyunca 32 kitap yazan ve Nobel Barış Ödülü verilen Carter aynı zamanda, Filistin'de iki devletli bir çözüm için ortaya koyduğu çabalarla biliniyor.

FİLİSTİN’İN YANINDA

Carter, 2 Haziran 2020'de yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in ilhak planının Filistin topraklarının yasadışı gasbı anlamına geleceğini vurgulayarak, "İsrail'in Batı Şeria'nın yüzde 30'unu ilhak etme planı, işgal altındaki toprakların uluslararası anlaşmalarla belirlenen mevcut statüsüne aykırıdır ve güç yoluyla toprak edinmeyi yasaklayan uluslararası hukuku ihlal anlamına gelmektedir" ifadelerini kullanmıştı.