Her yıl olduğu gibi, bu yıl da 20 Temmuz'da başlayan adli tatil, hukuk sisteminde önemli bir duraklama dönemini işaret ediyor. Yaklaşık 43 gün sürecek bu dönemde, nöbetçi mahkemeler sadece tutuklu ve acil nitelik taşıyan davalara bakacak. Yargı süreci devam eden ya da yasal yollara başvurmayı planlayan vatandaşlar, adli tatilin ne zaman sona ereceği konusunda bilgi edinmeye çalışıyor. Peki, Adli tatilde dava açılır mı ve mahkemeler çalışıyor mı?

ADLİ TATİL NE ZAMAN BİTECEK?

Her yıl aynı tarihler arasında gerçekleştirilen adli tatil, bu yıl da 20 Temmuz'da başladı ve 31 Ağustos'ta sona erecek. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 102. maddesine göre yeni adli yıl 1 Eylül itibarıyla başlayacak.

ADLİ TATİLDE DEVAM EDEN DAVALAR HANGİLERİ?

Adli tatil süresince belirli dava ve işler devam eder. Bunlar arasında ihtiyati tedbir ve haciz kararları, deniz raporları, dispeçci atanması talepleri, nafaka davaları, soybağı, velayet, vesayet, nüfus kayıtlarının düzeltilmesi gibi davalar yer alır. İşçilerin açtığı iş sözleşmesi davaları, ticari defter ve kıymetli evrakın kaybı davaları, iflas ve konkordato işlemleri, tahkim hükümleri, çekişmesiz yargı işleri de bu dönemde görülebilir. Kanunlarca ivedi olarak belirlenen veya mahkemece acil görülmesine karar verilen davalar da tatil boyunca işleme alınır. Tarafların anlaşması durumunda veya bir tarafın yokluğunda, bu işler adli tatilden sonraya bırakılabilir. Ayrıca, adli tatil dışında kalan dava ve işlemlerle ilgili dilekçe verme, tebligat yapma ve dosya gönderme gibi işlemler de tatil süresince devam eder. Bu hükümler, bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay incelemelerinde de geçerlidir. Adli tatilin bitiminden sonraki bir hafta sürelerle, tayin edilen süreler uzatılmış sayılır.