Ahmet Şık Meclis’te çıkan tartışmaların odağında yer aldı. Olağanüstü oturumla toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekillerinin kavgası olumsuz görüntülere yol açarken, Ahmet Şık’ın içinde yer aldığı tartışmaların ekranlarda yayınlanması Ahmet Şık hakkındaki araştırmaların yoğunlaşmasına neden oldu…

Ahmet Sik Kimdir B

AHMET ŞIK KİMDİR?

Ahmet Şık, 1970 yılında Adana'da dünyaya geldi. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden aldı. Gazeteciliğe üniversitenin ilk yılında Milliyet gazetesinde stajyer muhabir olarak adım attı. 1991 ile 2007 yılları arasında Cumhuriyet, Evrensel ve Yeni Yüzyıl gazetelerinin yanı sıra Nokta dergisinde muhabir, Reuters haber ajansında da foto muhabir olarak görev aldı.

2005 yılında Radikal gazetesinde çalıştığı sırada Doğan Grubu'na alacak davası açması nedeniyle için işten çıkarıldı, ardından çalışmaya başladığı Aktüel dergisinden de aynı gerekçe ile işine son verildi. 

Ahmet Şık, Hrant Dink suikastı sonrasında Nokta dergisinde yayımlanan "Asker İç Güvenlikten Elini Çekmeli" başlıklı röportaj ve "Hayata Dönüş" operasyonlarının yıldönümünde Bayrampaşa Cezaevi'nin kadın koğuşunda sağ kurtulan Münevver Köz ile yapılan "Bayrampaşa'da O gün" başlıklı söyleşi nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinden yargılandı.

8 Mart 2007tarihinde medyanın askerler tarafından fişlendiğinin iddia edildiği “Askerin medya notları!” başlıklı haberi hazırladı. Radikal gazetesinden çalışma arkadaşı Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte yazdığı Kontrgerilla ve Ergenekon'u Anlama Kılavuzu ve Ergenekon'da Kim Kimdir? kitaplarında "Ergenekon Soruşturması'nın gizliliğini ihlal ettiği" iddiasıyla üç yıl hapis istemiyle yargılandığı davadan 13 Mayıs 2011 tarihinde beraat etti.

3 Mart 2011 tarihinde, Ergenekon Soruşturması kapsamında evinde ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'ndeki odasında yapılan arama sonrasında gözaltına alınan Ahmet Şık, iki gün gözaltında kaldıktan sonra tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Avukatı Bülent Utku, Ahmet Şık'ın son zamanlarda hazırladığı ve İmamın Ordusu ismini vermeyi düşündüğü Fethullah Gülen'in emniyetteki örgütlenmesini anlatan kitabı nedeniyle gözaltına alındığını düşündüğünü dile getirdi.

6 Mart 2011 tarihinde "Ergenekon terör örgütüne üye olma" suçundan tutuklanarak gazeteci Nedim Şener ile birlikte Metris Cezaevi'ne gönderildi. 12 Mart 2012’de Nedim Şener'le birlikte tahliye oldu.

AHMET ŞIK HANGİ PARTİDEN?

Ahmet Şık, 2018 genel seçimlerinde HDP milletvekili adayı oldu ve İstanbul milletvekili seçilerek Meclis’e girdi. 4 Mayıs 2020 tarihinde partisinden istifa ettiğini açıklayan Şık 19 Nisan 2021'de Türkiye İşçi Partisi'ne katıldı. 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşen genel seçimlerde TİP İstanbul milletvekili seçilerek TBMM’ye girdi.