AK Parti sözcüsü Ömer Çelik'in açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Bahçeli'de  Anayasa'nın ilk dört maddesi konusunda açıklamada bulundu. Tüm siyasiler Anayasa'nın ilk 4 maddesi'nin tarışmaya açık olmadığına dikkat çekti.  Bu kapsamda biz de 1 Ekim’de TBMM’nin açılmasıyla başlayacak yeni yasama yılı öncesinde yeniden gündeme gelen Anayasa’nın ilk dört maddesi ile ilgili merak edilenleri bir araya getirdik…

Anayasanin Ilk Dort Maddesi B

ANAYASA’NIN İLK 4 MADDESİ NEDİR, NE HAKKINDADIR?

Anayasa’nın ilk 4 maddesi ve içeriği şu şekildedir:

I. Devletin şekli

MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

II. Cumhuriyetin nitelikleri

MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti

MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.

Başkenti Ankara’dır.

IV. Değiştirilemeyecek hükümler

MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

ANAYASA’NIN İLK 4 MADDESİ DEĞİŞTİRİLEBİLİR Mİ?

Anayasa’nın ilk 4 maddesi yine Anayasa’da yer alan madde ile değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez…

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ANAYASA'NIN İLK DÖRT MADDESİ AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'da Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Başarı Ödülleri Töreni'nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan anayasayla ilgili olarak, "Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yoktur. Cumhur İttifakı'nın böyle bir sıkıntısı, derdi de yoktur" dedi.

MHP GENEL BAŞKANI DEVLET BAHÇELİ'DEN ANAYASA'NIN İLK DÖRT MADDESİ AÇIKLAMASI 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Merkez Yönetim Kurulu (MYK)ve Merkez Disiplin Kurumu (MDP) toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Birçok önemli noktaya değinen Bahçeli Anayasa'nın ilk dört maddesi konusuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

"Bu partinin Türkiye'nin milli tezlerine sahip çıktığı görülmüş, duyulmuş şey değildir. Milletimizin huzurunu kaçıran demlenmiş CHP bir sorundur. Bu sorun demokrasiyi ve ahlakı zedelemektedir. CHP'nin aklı yerli değildir idaresi milli değildir. Özgür Özel, geçtiğimiz günlerde 4 madde ile şahsımın düşüncesini merak etmiş. Özgür Bey'in bildiği kadar bizim unutmuşluğumuz vardır. MHP'ye anayasanın ilk 4 maddeyle ilgi soru sormak, yoklama yapmak kimsenin haddi değildir. Kim olursa olsun Anayasa'nın ilk 4 maddesine şaşı bakanlar bizim için yok hükmündedir. Ciddiye alınacak hiçbir yanları yoktur."